Търсене

Начало История
История


Разградската джамия - един от най-големите шедьоври на османската архитектура по нашите земи
29 August 2018

В началото на годината Желязната църква в Истанбул отново отвори врати след дългогодишна реставрация, в която турската държава вложи 4 млн. евро. Във връзка с това се заговори за реставрацията на джамия на наша територия. България обяви желанието си джамията „Ибрахим Паша“ в град Разград да бъде възвърната в автентичния си вид.

Тя е третата по големина на Балканския полуостров и се смята за първата акустична джамия след „Св.София“.

Продължава...
 
Цветан Велев – ненадминатият разградски театрален режисьор
24 August 2018

Повиквателната на режисьора Юксел Чаушев да се яви в разградската небесната театрална трупа, по месец /а и по дата почти/, съвпадна с 20-годишнината, откакто колегата му Цветан Велев бе назначен за главен режисьор в нея. Обикновено, когато човек тръгва на такъв дълъг път /без завръщане/, все му е тая, кой е дошъл да го изпрати, колко венци и цветя са му донесли и какви славословия са изречени над него, но на „изпращачите“ – не! Всеки се замисля за себе си и за стойността си в тоя живот…

Продължава...
 
Когато „Лудогорец“ беше с други имена...
20 August 2018

През ноември 1945 г. в класна стая на гимназията в Разград се основава дружество за гимнастика, туризъм и спорт. Предложение за името на дружеството - „Лудогорец“ прави Добромир Жечев (тогава негов председател на обществени начала). В ръководството влизат разградските граждани от това време Михаил Михайлов, Стефан Малчев - Идеала, учителката по физическо възпитание Надежда Димитрова, Кръстю Михайлов и Бонка Ковачева.

Продължава...
 
Георги А. Попов – първият кмет на Разград след Освобождението
14 August 2018

 

В книгата на академик Анание Ив. Явашов „Разград, неговото археологическо и историческо минало“ издадена през 1930 г. от разградското читалище „Развитие“ на стр. 201 четем:

„Разград бе освободен и зает от русите на 16 януарий 1978 година и до 22 същия месец бе всецяло по управлението на руските военни власти. Тепърва на 22. I. 1978 год. руският военен началник на града Вл. Василевич свиква гражданите да си изберат лица, на които да се възложи грижата за някои работи по управлението на града – да се изберат членове на градски съвет.

Продължава...
 
Роденият в Разград д-р Бърни Бончев е най-успешният кмет на Видин
12 August 2018

Неговият живот е нагледен пример как под ударите на съдбата в ранна възраст той би могъл да се пречупи. Вместо това благодарение на силния си характер и на дарбите, които е имал, той става забележителна личност.

Бащата на Бърни Бончев е обущар, който с много труд изкарва прехраната на семейството си. Но на 9 години малкото момче остава кръгъл сирак.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 81 от 250