Търсене

Начало История
История


Документални архивни факти за начало на прехода в Разградска област през 1989 година
21 November 2018

Двадесет и девет години след началото на прехода предлагаме на нашите читатели твърде любопитна информация за обстановката в края на 1989 година в Разград и областта /б.р става дума за тогавашната голяма област, чийто център бе Разград, но влизаха още Русе, Търговище и Силистра/. Данните са събирани от Държавна сигурност и са предназначени за тогавашното държавно и партийно /на БКП/ ръководство.

Продължава...
 
Факти и други любопитности около Разградския редут през войната от 1885-та
12 November 2018

Писал съм и е писано вече достатъчно по темата, но повод за тия нови редове е фактът, че Разградския исторически музей издаде луксозна книга-албум за загиналите във войните разградски бойци и техните паметници в страната, между които са включени и mървият български войнишки паметник и загиналите в Сръбско-българската война разградчани…

Продължава...
 
Няколко възможни хипотези за годишнината на Разградската гимназия
07 November 2018

Повод за настоящата статия е току що отминалия празник на народните будители. А повод за размисъл и дебати е въпросът от кога всъщност трябва да се отброяват годините за създаване на Разградската гимназия.

 

Първата възможна теза е, че годините за създаване на Разградската гимназия могат да се изброят от откриването на класното училище в Разград. Какво е класно (главно) училище тогава?

Продължава...
 
Някогашните разградски редактори – истинските будители на своето време
25 October 2018

Редакторите на най-добрите разградски вестници в миналото могат да бъдат наречени будители. Местни или временно местни общественици, просветни или културни деятели, патриоти на своя град, те вземат перото, осъзнавайки своята мисия и отговорност да се борят за високи обществени идеали, за по-добра съвременна действителност според своите виждания, за по-добър живот на разградчани.

Продължава...
 
Войводата от Разград, загинал за българщината в Македония
24 October 2018

След Освобождението на България през 1878 година заразителен патриотизъм поражда съчувствие към неосвободените още Македония и Одринска Тракия. С отминаващото време растяла болката на нашия народ към останалите под робство сънародници в етническите български територии. Патриоти от вътрешността неудържимо се включвали в самосъздадени съюзи и по места в хайдушки чети за освобождение на Македония.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 64 - 72 от 250