Търсене

Начало История
История


На път към модерните времена – Разград и районът в края на XIX и началото на XX век
09 January 2019

 

Три години след Освобождението в България е проведена първата териториална реформа. С Указ № 537 от 28 юли 1882 г. (ДВ, бр. 91, 21/08/1882) е обнародван Закон за административното деление територията на Княжеството, с който се премахват губерниите и страната се разделя на 14 окръжия и 56 околии. Разград е третостепенно окръжие до 1901 г. и обхваща Разградска, Поповска и Кеманларска околия.

 

Продължава...
 
Спомени за празничния дух на някогашните разградчани
21 December 2018

Празниците Коледа и Нова година имат своето неизменно присъствие във водещи за времето си разградски медии. Публикации във вестник „Разградско слово“ и „Разградски новини“ пазят спомени за предновогодишния дух на разградчани и показват как те очакват с радост и нетърпение светлите празници.

Продължава...
 
Гордост за Разград - вече 140 години градът има църковен хор
19 December 2018

С тържествен концерт на 25 декември в храма „Свети Николай Чудогворец“ ще бъде отбелязана 140-годишнината от създаването на Разградския църковен хор и от началото на хоровото изкуство в града.

Официалното рождение на хора става на празничната литургия на 25 декември 1878 година, когато 24 ученици от местното общо училище, подбрани и ръководени от своя учител Павел Каракулаков, за пръв път огласят разградския храм „Свети Николай Чудотворец“ с църковни песнопения.

Продължава...
 
Масовата приватизация – излъгани надежди и... малък лъч светлина
16 December 2018

През далечната вече 1996 година ни обещаха да станем съсобственици на предприятия и да печелим от дивидентите. Близо три милиона българи се хванаха на тази лъжа, като си купиха по 25 000 инвестиционни бона за 500 тогавашни лева. На хората щедро им бе обещано да получат малък дял от раздържавяващите се предприятия, да купуват и продават техни акции и да участват в управлението им.

Продължава...
 
Един голям литературен салон – ето какво е бил Разград преди един век!
10 December 2018

Четейки „Екип 7“ /вестникът май е единственото у нас регионално издание със страница за литература!/ човек остава с впечатление, че днес Разград е забележителен, освен с футбола, най-вече с творчеството на своите многобройни и даровити писатели. Но тъй като нищо в културата не възниква на празно място, трябва да кажем, че Дулинко Дулев, Иван Дойнов, Пламен Панчев и останалите им литературни събратя и посестрими имат своите предходници.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 55 - 63 от 250