Търсене

Начало История
История


Първите хора на Разград, или „кой кой е“ в края на XIX век?
06 February 2019

На страниците на разградския флагман на свободното печатно слово, в. „Екип 7“ (бр. 7 /4307/ от 18 януари 2019 г.), леко „зачекнах“ засилващата се тенденция за популяризирането на хората от различните региони на страната, които допринасят за утвърждаването и на българското национално съмосъзнание, и на българската култура, на българската държавност. Докато през 1892 г. първият български Алманах дава превес изцяло да популяризира лицата от държавната власт, на юристите, като бегло споменава само някои от по-първите разградски предприемачи, търговци и занаятчии, то в последващите издания и години това положение коренно се променя.

Продължава...
 
Жените на Разград и дългия им път към еманципация
04 February 2019

Началото на заглавието отвежда към мита за сътворението на човека, когато Бог създаде първата жена от реброто на първия мъж. Много векове жените се намират в подчинено положение /въпреки матриархата/, на тях се гледа само като на съпруги и майки.

Но идва Възраждането и с него нещата полека-лека започват да се променят. Постепенно територия на жената вече не са само пелените и кухнята.

Продължава...
 
През Освободителната война руски офицер подава ръка на сираче от Осенец
01 February 2019

За Васил Аврамов Кикименов съдбата е благосклонна. Роден е в с.Осенец през 1867 година, в будно, с възрожденски дух семейство. В ранната си детска възраст той споделя съдбата на децата от поробеното си отечество. Немотия и глад съпровождат многолюдната челяд на родителите му – петима синове и три дъщери. За да осигури прехраната на семейството, баща му – трудолюбив и буден българин – ходел с други хора от селото на гурбет в Румъния.

Продължава...
 
Разбойничеството из Делиормана - другата последица от войната през 1877-1878 г.
01 February 2019

Разбойничеството, „хайдутлукът“, дори и в най-нелицеприятните му черти от примерите на национално-освободителните борби на българите, съществува и е сериозна опасност за всяка държавна власт в нашите земи още от времето на османската власт. Когато през 1854 г. противниците на Мидхат паша успяват да го отстранят от постовете му във Високата порта, Великият везир Кабръслъ Мехмед паша го натоварва с тежката, възприемана като непосилна задача да се справи с разбойническите банди и недоволството из румелийските провинции.

Продължава...
 
28 януари е най-големият празник за Разград в миналото
25 January 2019

През годините, които ни делят от освобождението на Разград от османско владичество, винаги с неизменна и благодарна тържественост се е чествал денят 16-ти, по стар стил, по-късно 28 януари. Този ден е останал в календара на града най-почитаният, най-личният празник. Сменяли са се поколенията, променял се е и обликът на града, но неизменни са били споменът и признателността към този снежен ден на 1878 година. Ден, в който Разград тръгва по нов път. Път на развитие и прогрес.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 46 - 54 от 250