Търсене

Начало История
История


Как делиорманският и световен шампион по борба Кара Ахмед бе погребан жив в Истанбул
22 March 2019

Кара Ахмед е познат на специалистите и любителите на борбата не само в Турция, но и у нас. В България се организират турнири в негова чест, което показва, че споменът за него живее. Не всички обаче знаят за перипетиите в живота на световния шампион по борба във всички категории от Париж през 1899 г. Тези промени в съдбата на големия делиормански борец са неочаквани, а в края на живота му и трагични.

Продължава...
 
Разградчанинът Георги Рашков – един от спасителите на българските евреи
20 March 2019

На 7 март във фоайето на Народното събрание бе открита документална изложба „1943: Преследване и защита – съдбата на българските евреи“. Заедно с експозицията бе представена и книгата „Краят увенчава делото“ – сборник с материали от международна научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“, провела се във Великотърновския университет на 15 и 16 юни 2018 г.

Продължава...
 
Британска хитрост праща праща жп гарата далеч от Разград
13 March 2019

 

 

Първата железопътна линия в днешните български земи е линията Русе-Варна. Решението за построяването ѝ е взето през септември 1861 г. Построена е от английска компания с главни акционери братя Хенри и Тревор Бъркли (компания „Баркли Брадърс“, в която концесионер е и Уилям Гладстоун /британски политик, премиер, известен с подкрепата си за българите след потушаването на Априлското въстание/. Компанията получава концесия за линията от османското правителство през 1863 г. Проектант е инж. Хенри Бъркли. Строителството започва едновременно в Русе и Варна.

 

Продължава...
 
Вече половен век СБХ има представителство в Разград
08 March 2019

Миналата седмица бе отбелязан 50-годишният юбилей на разградското представителство към Съюза на българските художници. В ХГ „Проф. Илия Петров“ по този повод бе открита изложба. На тържеството бе направена ретроспекция на творческия живот на групата на художниците през изминалите петдесет години.

Продължава...
 
Какво видя Феликс Каниц при пътешествието си в Разград и Разградско?
27 February 2019

Големият приятел на българите Феликс Филип Емануел Каниц (1829-1904) е австрийски и австро-унгарски учен (археолог, етнограф, географ) и художник. Той посещава българските земи осемнадесет пъти. За пръв път стъпва на българска земя на 11 юли 1860 г. Резултат от пътешествията му са уникални трудове с исторически, етнографски и географски характер.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 37 - 45 от 250