Търсене

Начало История
История


Братята чехи и голямата им колония в Разградския край
19 April 2019

Щом се заговори за чехи в Разград, обикновено се споменават Анна /Антонина/ Антонова Трунечек (1862-ок.1937/38), съпругата на Анание Явашов; брат й Вацлав Антон Трунечек (1864-1902) и Йозеф/Иван/Ян Буфа – главен инженер на Разградската община. Има обаче и много други техни сънародници, които са оставили трайни следи в този край.

Продължава...
 
„Българчетата с европейски свирки“, или началото на симфоничното дело в Разград
16 April 2019

От всичко писано за Разградския симфоничен оркестър може би есенцията би могла да се синтезира с две изказвания, направени в различни години. Едното е на многозаслужилия Стефан Вачев: „Симфоничното дело е най-голямото духовно богатство на Разград“. Другото е на критика Никола Боздуганов: „Разград е градът с най-стари традиции в симфоничното дело у нас, поддържани ревностно от разградската общественост“.

Продължава...
 
Голямото семейство на разградската Момина чешма
14 April 2019

Още през 2015 година писах в „Екип 7“ за три градчета, в които има посестрими на разградската Момина чешма. Това са Dolnji Logatec (област Любляна, Словения), Vrhnikа (град и община до Любляна, Словения) и Myślenice (Малополско воеводство, Полша). По това време, във връзка с протичащия ремонт на градския център, във вестника бяха публикувани материали и от други автори за чешмата, която е един от символите на Разград.

Продължава...
 
Д-р Димо Куюмджиев – един забравен разградски лекар и поборник
10 April 2019

Сред малкото изключителни личности, които е дал Разград преди Освобождението /не говоря за живелите и работилите такива в града за този период/, безспорно се откроява забравената фигурата на д-р Димо Стойчев Куюмджиев /1846-1908/.

Какво се знае за него?

Първото, което е сигурно, че е роден в Разград, в семейството на занаятчията Стойчо Куюмджиев.

Продължава...
 
Забравена днес разградчанка е сложила началото на незабравимо дело
08 April 2019

Една забравена разградчанка е свършила нещо незабравимо. Това е учителката Николина Г.Попова. Тя е дъщеря на Георги Илиев, който 40 години е бил свещеник в Разград, десет от тях е бил и архиерейски наместник. Завършила е първоначалното си образование в Разград и девическа гимназия във Варна.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 250