Търсене

Начало История
История


Петко Вълнаров – големият български будител, политик и общественик
01 July 2019

Името му е Петко Стефанов Вълнаров. Роден е на 17.07.1847 година в Сливен. Баща му е бил събирач на вълна и вероятно оттам идва и фамилията. По рождение е сливналия, но съзнателните му години минават в Разград, където той учителства и води активна обществено-политическа дейност.

Продължава...
 
Богдан Торчанов – един от първите разградски аптекари, и неговият славен род
26 June 2019

Първите аптекари в Разград са Богдан Торчанов, Йосиф Зилберман (за кратко) и Иван Сребров. Те са и монополисти до 20-30-те години на миналия век, до откриването на Общинската аптека. Богдан Торчанов е наследен от сина си Фердинанд Торчанов, а Иван Сребров от сина си П. Сребров.. След това монополът е нарушен от аптеката на А. Кантарджиев от 1931 г. и на Ал. Джераси (бивша А. Кантарджиев) от 1935 г.

Продължава...
 
Големият хирург и човек д-р Тодор Каравасилев, който даде много за Разград
14 June 2019

Пиша тези редове, защото познавах д-р Каравасилев – големия лекар и човек, който нито е роден, нито е погребан в Разград, но направи толкова много за града и хората тук.

На 26 юни се навършват 22 години от кончината му. Това е повод да си спомним за човека, който даде толкова много от себе си за обществото. Завидното му чувство за отговорност, неговият труд бе възнаграден особено високо – с обичта и признателността на хората. Той винаги намираше време за всичко. Всеотдаен общественик, баща, незабравим приятел и истински професионалист. Има една дума в българския език, която най-добре му приляга – призвание.

Продължава...
 
Още нещо за разградските бойни светини и за тяхното спасяване
07 June 2019

На 11 май 2019 година се навършиха 100 години от връщането на спасеното бойно знаме на 19-ти пехотен полк в щаба на бойната част в Разград. По този повод миналия месец разградчани имаха възможността да видят спасеното бойно знаме, което беше изложено за няколко часа в Художествената галерия.

Продължава...
 
Старата градска интелигенция даде живот на есперантото някога в Разград
05 June 2019

Тази година традиционната есперантска творческа среща „Абритус-19“ от 7-ми до 9-ти юни ще премине под знака на две годишнини - от възникването на организирано есперантско движение в Разград и създаването на Есперантски дом за култура „Д-р Иван Кирчев“.

Дълго време разградските есперантисти нямаха информация за началото на есперантско движение в града. Знаеше се за отделни личности, които свързват живота си с международния език, създаден от офталмолога д-р Л.Л. Заменхоф, полски евреин.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 19 - 27 от 250