Търсене

Начало История
История


Фейк нюз от миналото, или защо Мидхат паша не е роден в Разградско?
03 September 2019

Повод за настоящето уточнение е един абзац, поставен в скоби от Стоян Комитски и Боян Драганов в текста им за Мидхат паша във в. „Екип 7“, от 21 август, 2019 г., че според някои изследователи той е родом от град Завет. И наистина, това е така – има такива твърдения на изследователи, но действителността, разбира се, е съвсем друга.

Откъде идва тази фейк новина /казано на съвременен език/ от миналото?

Продължава...
 
Още нещо за Златния Пегас, за символиката и за неговите „побратими“ по света
25 August 2019

Всички са виждали Златния Пегас в герба на община Разград. По-малко обаче се знае за символиката на Пегас, миналото му като тракийски артефакт и намирането му. Символиката на Пегас в гръцката митология като крилат кон, любимец на музите, има следните послания. Според една от версиите, той е син на горгоната Медуза (чудовище с женско лице и змии вместо коси) и Посейдон (върховен морски бог). Изскочил от туловището ѝ заедно със своя брат воин Хризаор (роден със златен меч в ръка), след като Персей (герой от гръцката митология) ѝ отрязал главата. Според други автори се родил от падащата по земята кръв на Медуза.

Продължава...
 
Мидхат паша пръв въвежда цифровото номериране на живеещите в Дунавския вилает
21 August 2019

През последните няколко седмици у нас усилено се говори за злоупотребата с лични данни, за източването им от системата на НАП. Оказа се, че на повече от 5 милиона българи т. нар. ЕГН-та са станали всеобщо достояние… Малко хора обаче се замислят от кога всъщност е въведен прословутият Единен Граждански Номер (ЕГН) и за какво служи той.

Продължава...
 
Родът Явашови – слава за Разград, България и света
21 August 2019

Родоначалникът на този славен разградски род, чиито издънки днес са пръснати по целия свят, Иван Колев (Явашчооглу) е роден или в с. Долни Драгойча, или в с. Горни Драгойча, Дряновско. Понастоящем и двете села са в община Дряново. Село Долна Драгойча се намира на два километра от с. Царева ливада и е с две махали. По преброяване от 2015 г. има трима постоянни жители. Голяма част от къщите са реставрирани.

Продължава...
 
Исперихчани тачат паметта на герой от Тутраканската епопея
18 August 2019

Един от героите на Тутраканската епопея ротмистър Александър Ценович е живял в Исперих.

Роден е в Букурещ на 30 август 1878 година. По заръка на баща си, почти не е знаещ български език, през август 1895 Ценович пристига в Княжество България за да постъпи във ВНВУ в София. След производството му в първи офицерски чин подпоручик е изпратен да служи в конницата. Тъй като знае няколко чужди езика, Ценович е назначен в Лейбгвардейския ескадрон в София, а след това в 3-ти конен полк в Пловдив. През Балканската война (1912-1913) е ротмистър в 5-ти конен полк.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 9 от 250