Търсене

Начало Оживление
Оживление
Разградчанката Павлина Атанасова съхранява и разпространява българската фолклорна съкровищница
01 September 2019

Днес, когато патриотизмът много често се изражда в шовинизъм, а патриотарите възприемат родолюбието като поредната модерна тенденция, в Разград едно младо момиче таи в душата си обичта към фолклора и към всичко българско. Не защото е актуално да се прославят традиционните за миналото на българите облекла извън границите на страната ни или да се използват мотиви от народни песни в дискотечните хитове, а защото при засвирването на гайда и тъпан „нещо тук вътре трепти“, споделя Павлина Атанасова.

Продължава...
 
Организират конкурс „Джамията в моя живот“
01 September 2019

Районното мюфтийство в Разград ще се включи в организирания от Главно мюфтийство конкурс за стихотворение, есе и рисунка „Джамията в моя живот“. В конкурса могат да се включат ученици и студенти от 7 до 25-годишна възраст, като основен мотив в творбите на участниците трябва да бъде джамията като молитвен храм, място за смирение и поклонение.

Продължава...
 
70-годишен пенсионер всяка сутрин изминава пеш 10 км за здраве
01 September 2019

Вече от десетилетие 70-годишният Мюстеджеб Хасан от Стражец всяка сутрин крачи от дома си в селото до разсадника край жп гарата в Разград в името на здравето.


Продължава...
 
Васил Петров от Центъра за работа с деца с престижна награда от международен конкурс
29 August 2019

Талантливият млад певец от Разград Васил Петров се завърна от проведения в Тутракан XVIII Международен конкурс на изкуствата „Речни ноти“ със завоювано трето място и грамота за постижението си. Той се състезава в трета възрастова група в раздел вокал, категория индивидуални изпълнители. Песните, които прозвучаха на сцената в изпълнение на бъдещия седмокласник в ОУ „В. Левски“, бяха две – една българска и една английска.

Продължава...
 
Ансамбъл „Капанци“ - с награди от Световен шампионат
29 August 2019

Поредно признание получи Ансамбълът за автентичен фолклор „Капанци“ от Гецово.

На 24 август самодейците от състава към НЧ „Просвета 1883“ в селото взеха участие в Световния шампионат по фолклор „World folk 2019” в Поморие.

Мащабният форум е под патронажа на ЮНЕСКО, продължава от 22 август до 1 септември, а домакини на част от събитията са още Несебър и Свети Влас.

Продължава...
 
Рали с трабанти, музика и борба за празника на Лозница
29 August 2019

Автомобилно шоу, спортни и забавни игри, музика и борба предвижда тазгодишната двудневна програма за празника на Лозница.

Проявите започват утре от 9.30 часа с 16-то издание на ралито с трабанти, за което в града се очакват около 50 коли от страната. Водачите им ще трябва да покажат уменията си на специално трасе с препятствия, гариране и скоростна отсечка на състезание по майсторско управление.

Продължава...
 
С конкурс в Гецово отбелязаха Световния ден на фотографията
29 August 2019

На 19 август светът отбеляза Световния ден на фотографията. В честването на поставянето на основите на старото изкуство се включи и разградското село Гецово с организирането на фотоконкурс „Усмивка“. Местното Народно читалище „Просвета 1883“ всяка година чества своеобразния празник с различни инициативи.

Продължава...
 
Разградчани популяризират алтернативното обучение по метода „Монтесори“
29 August 2019

Методът на обучение на децата „Монтесори“ в последно време набира все по-голяма популярност сред българите. В основата му е заложено разбирането, че психиката, характерът и умствените способности на детето трябва да се изграждат чрез осигуряване на свобода, в установени рамки, и условия за неговото самоизграждане в съответствие с природните закони. Методиката разглежда като естествен процесът на придобиване на житейски познания чрез непрекъсната работа от самото дете посредством практически упражнения. Това е и основната разлика между метода „Монтесори“ и традиционното образование.

Продължава...
 
Рок групата „Сигнал“ с концерт в Разград
28 August 2019

Следващия вторник – трети септември, всичко ще бъде ток и жица. Разградчани ще имат възможността да изпратят последните лъчи на отиващото си вече лято под звуците на емблематичните песни на рок групата „Сигнал“.

Продължава...
 
Вокална група от Разград участва в национален събор на пенсионерски състави
28 August 2019

За 26-ти пореден път в туристически комплекс "Беклемето" край Троян се проведе традиционният Национален събор – надпяване и Национална пчеларска среща "Север – юг". Участие в него взеха 70 хорови състава и колективи от цялата страна.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 11 - 20 от 2182