Търсене

Начало Култура
Култура
Ансамбъл „Завет“ - любов към танца и приятели
09 April 2008

 

Очаквах да попадна на много мило тържество, хайде да не е чак в семеен, но в приятелски кръг. Така и стана. С Росен Богданов сме приятели и в събота вечер бях пред читалището в Завет. Поводът – 55-годишнината на танцов ансамбъл „Завет“. Преди още да съм се огледал, красиво момиче в народна носия ми подари цвете. За добре дошъл.

Залата в читалището пълна – от деца до старци. И няма как да е иначе – ансамбъла го има в малкото градче цели 55 години. 25 от тях начело на състава е Росен Богданов. Само този факт заслужава поклон, дълбок поклон.

Продължава...
 
Конкурс „Медни гласчета“ и международен фолклорен фестивал „Божурите“
07 April 2008

 

По време на коледните празници през 2007 г. в читалище „Св.св. Кирил и Методий“ в Кубрат бе открита нова зала на Обединената школа по изкуствата. Идеята за нея бе на нашата именита съгражданка Лили Иванова. През ваканционните дни част от групите към школата продължиха да работят. Това са формациите за народни и модерни танци, групите по изобразителни изкуства и децата, които се готвят за участие в Националния конкурс за млади таланти на забавна песен „Медни гласчета 2008“.

Продължава...
 
Разградска изложба в София
04 April 2008

 

Завчера в Огледалната зала на издателство „Захарий Стоянов“ бе открита изложба на 16 разградски творци, между които Васил Карадимов, Тодор Тодоров, Здравко Батембергски, Стефан Цонев, Петко Антонов . Те се представят с картини, пана и пластики. Организацията на изложбата е дело на областния управител Наско Анастасов, Областната администрация пое разходите по транспортирането на картините и наема за залата.

Продължава...
 
Разградски художници в Огледалния салон
31 March 2008

 

На 02.04.2008 г. от 16.00. ч. в Огледалния салон на издателство “Захари Стоянов” – София ще бъде открита изложба на разградските художници.

Съдействие по организирането на изложбата оказва областният управител на област Разград, г-н Наско Анастасов и Община Разград.

Продължава...
 
Всеки си има и си остана със своя спомен за Борката
19 March 2008

 

Завчера някогашната зала на ОК на БКП, сега на Филхармонията, сбра на едно място почти целия партиен и стопански елит на Разград и окръга отпреди 10-и ноември. Тук бяха и хора извън този елит – просто приятели на Борката, между които артисти, художници, поети, спортисти..

Поводът беше отбелязване на 70-годишнината на Борис Анастасов, а причината – може би да се създаде традиция да не се забравят делата на хората, правили добро за съгражданите си и за родния край.

Продължава...
 
Събарят къщата на Драган Данаилов
17 March 2008

 

Къщата-музей „Драган Данаилов“ окончателно отиде в небитието. След като през 1994 г. я купи барманът Спас Харизанов за 1 500 000 лв. /неденоминирани/, преди година имотът е продаден отново чрез агенция за недвижими имоти. Сега новите собственици започват да си градят дом. И, естествено, събарят старата къща. Съзнателно не ги търсихме кои са, защото нито ние, нито гражданите, които тревожно ни звъняха, могат да имат някакви претенции към тях, освен спазването на Закона за паметниците на културата. В случая този паметник е от местно значение, но изискването да се запази обликът на сградата е в сила.

Експертът в отдел „Култура“ в Общината Николай Енчев ни увери, че проектът е съгласуван с Института за паметниците на културата и че Общината е дала виза и всички необходими разрешения за строеж.

Продължава...
 
Ели Неделчева е изумена от детайлите
14 March 2008

 

Близо месец керамичката Ели Неделчева бе в Париж. Писахме вече за нейната изложба в Българския културен институт. Творбите й са предизвикали силен интерес и сред българската, и френска публика.

По-важното за Ели е, че е получила оценки за работата си от изкуствоведка от Лувъра и реставратор на керамика във Версай.

Продължава...
 
Спектакълът „Врата до пътя“ - новият изход от зависимостите
12 March 2008
 

Спектакъл "Врата до пътя" подготвя ДТ „Антон Страшимиров". Негов автор и режисьор е Орлин Дяков. Текстът е писан по поръчка на директора на разградския театър Косьо Станев. Постановката е по съвместен проект на културната институция, ОДП-Разград, РИО на МОН и Дирекция „Образование", свързан с превенцията на разпространението и употребата на наркотици.

Продължава...
 
Ваня Миланова ще свири на откриването
07 March 2008
 

Проф.Ваня Миланова, преподавател по цигулка в университета „Билкент“ в Анкара, има много сериозно участие в тазгодишното 48-мо издание на „Мартенски музикални дни“.

Още на откриването – 15 март, Ваня Миланова ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус под диригентството на Алексей Измирлиев и с Русенската филхармония.

На 19 март с Фестивалния оркестър и диригент Драгомир Йосифов Ваня Миланова ще изпълни Бах – Бранденбургски концерти №4 и №5.

Продължава...
 
Исперихчанин откри своя изложба с домашна гроздова в САЩ
07 March 2008

 

След Мехмед Азиз, още един исперихски фотограф подреди своя изложба извън пределите на България. Драгомир Богомилов временно работи в Чехия.
Изложбата с негови фотографии е в град Дилън, щата Монтана, в галерия „Дрифт“.
Драго е на гости на доброволеца от Корпуса на мира Тед Хенсън, който две години бе в Исперих и работеше в бизнесцентъра. При отпътуването си за САЩ Тед обеща на приятеля си да го покани в страната на неограничените възможности.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 91 92 93 94 Следваща > Последна >>

Резултати 901 - 910 от 936