Търсене

Начало Култура
Култура
26 експресивни абстрактни творби показаха художници от три държави
12 June 2018

Реалистични и мистични сюжети се преплитат в абстрактните живописни платна на девет художници от България, Гърция и Румъния, които подредиха обща изложба в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград.

Продължава...
 
Две премиери и срещи с поети в библиотеката
12 June 2018

В края на миналата седмица в РБ „Проф. Боян Пенев“ в Разград се проведоха две литературни срещи – с поета Георги Атанасов и поетесата Валентина Михайлова.

Пламен Панчев представи най-новата стихосбирка „Събличане на росата“ на Атанасов, който е роден в Лом, но през последните години живее през лятото в село Стража, близо до Търговище, и е влюбен в красотата на Североизтока.

Продължава...
 
Димитър Петров взе награда от национален конкурс за вълшебна приказка
12 June 2018

Обявени бяха резултатите от първия национален конкурс за вълшебна авторска приказка на тема „Гора вълшебница и нейните сестри Музика и Поезия“. Участниците в него бяха 116, мнозина от които са изявени с книги и драматургични произведения, като представените творби бяха 205. Организатори на проявата са Община Стара Загора и Народно читалище „Родина 1860“, домакин бе къщата музей „Гео Милев“.

Продължава...
 
Голям успех на любителския театър в Исперих
11 June 2018

С много ценни награди и признание се завърнаха исперихските театрали-любители от проведения в Нова Загора Национален фестивал на любителските театри - грамота за участие, специална почетна грамота за пресъздаване на и изграждане на образ на Мариана Рангелова, трета награда за мъжка роля на Сали Юмер - грамота и статуетка за ролята на велможата Ваников.

Продължава...
 
Няма вече такива хора, такива творци, такива възрожденци...
08 June 2018

Макар заглавието да е категорично, все пак ги има добрите хора, защото материалът е точно за това – за добрия и всеотдаен човек. Лично познавам мнозина такива, но като твореца и възрожденец по дух Димитър Добрев като че ли не. Така си помислих и на 3-ти май, когато се навършиха 33 години от смъртта му.

Продължава...
 
Петко Антонов за интимното общуване с изкуството и вдъхновението от натурата
06 June 2018

„Творческият процес се състои във възприемането на даден обект в света, абсорбирането му на вътрешно ниво и отразяването му в материалната действителност чрез мисълта и умението на ръката“, споделя известният разградски художник Петко Антонов, който е председател на разградската група на Съюза на българските художници и преподавател по изобразително изкуство в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“.

Продължава...
 
Оръжие като от Троянската война и домонетни форми на 5000 години показват в Интерактивния музей
23 May 2018

 

Преди 5000 г. (т.е. 3000 г. пр. Хр.) откриването на сплавите и на бронза променя изцяло света. Тогава се зараждат първите държави в Месопотамия и Египет. В Европа говорим за Микенска култура, Халщадска култура и нашата – Балкано-Карпатска.

Продължава...
 
Община Разград с няколко събития в Европейската нощ на музеите
16 May 2018

На 18 май Разград става част от „Европейската Нощ на музеите“ - това обяви вчера кметът Валентин Василев. Инициативата е на Министерството на културата на Франция, стартира през 2004 г. и за изминалите 14 години тя се утвърди като устойчива практика в редица Европейски страни, включително и България.

Продължава...
 
Разградска дизайнерка подреди картини от вълна в Будапеща
13 May 2018

Младата модна дизайнерка от Разград Дили Бозаджиева подреди авторска изложба „Природата в жената“ в Българския културен институт в Будапеща. Събитието беше открито в рамките на Унгарската модна седмица, посветена на облекла от естествени материи.

Художничката, която създава уникални картини от цветна мериносова вълна, получи покана да гостува от Габи Уалек, представител на Националната модна асоциация на Унгария.

Продължава...
 
Невян Радков подреди първата си самостоятелна изложба с дървопластики
01 May 2018

„Със своя плам и ентусиазъм Невян Радков е съумял да вдъхне живот на дървото“, с тези думи председателят на разградската група на Съюза на българските художници Петко Антонов откри първата самостоятелна изложба с дървопластики на автора. Експозицията беше подредена в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“. Ценителите на изкуството разгледаха 26 дървопластики и 6 свещници, създадени от Невян Радков и се насладиха на 11 фотопостера на неговата съпруга Петя Радкова.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 81 - 90 от 936