Търсене

Начало Оживление Младежкият духов оркестър открива празниците в Монтана
Младежкият духов оркестър открива празниците в Монтана
14 May 2012

Младежкият духов оркестър на Милен Бенков открива Дико-Илиевите празници в Монтана на 16 май. Дванайсетте момчета на Бенков ще водят големия парад – преглед на духовата музика в страната. В своеобразното шествие ще се включат още състави от Монтана, Враца, Вършец, Велинград, Ловеч, Трявна, оркестри от Чехия и Албания.14_05_2012_duhov.jpgФестивалът, посветен на големия Дико Илиев, няма конкурсен характер. В него се изявяват най-добрите музиканти, за да „сверят часовниците си“ и да се представят пред подбрана и компетентна публика. Като част от нея обикновено са именити композитори и диригенти от страната като Тончо Русев, Иван Денов – диригент на Военното музикално училище, военни.

25-минутна програма е подготвил разградският оркестър за празника. Репертоарът му е тежък и е първото изпитание за три нови момчета в състава и последно за завършващите ученици.

„Параден марш“, джазирана пиеса „Ваканция в Рио“, солистична пиеса в изпълнение на Тамер Айдънов – тромпет, естрадно-духова пиеса, две произведения на Дико Илиев, едно на Володя Дешков и композиция на Милен Бенков ще изсвирят разградските музиканти.

Мирослав, Тамер, Сашо, Петър Младенов, Петър Досев, Кристофър, Михаил, Андрей, Ивелин, Владо, Иво и Цецо ще бъдат придружавани от мажоретния състав, който също е включен в дефилето със свои танци.

Миналата година в подобен музикален формат – в конкурс за ученически духови оркестри във Вършец, Младежкият духов оркестър завоюва първо място.

Тази година съставът на Бенков навършва пет години от своето създаване. Юбилейната годишнина ще бъде отбелязана през ноември с голям концерт. За него са поканени формации от Центъра за работа с деца, в структурата на който е и Младежкият духов оркестър, известни диригенти под пагон, оркестранти, певци.


Галина МАРИНОВА