shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Предизвикателство за четене на френски език в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф”
21 March 2012

Да четеш и рецитираш на френски език е истинско предизвикателство – това показаха младите франкофони от IX „д“ и X „д“ клас на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” в състезанието „Предизвикателството Четене” на 19 март, в навечерието на Международния ден на франкофонията. Водеща на събитието бе Цонка Донева – учителка по френски език в училището. 


21_03_2012_frenski-1.jpg

Журито бе в състав: Денка Милчева – учителка по френски език, Марияна Стефанова – библиотекарка в гимназията и франкофоните от XI клас Кристина Макавеева и Станислав Малчев.

Капитаните - деветокласничката Сесил Нургин и десетокласничката Семиха Палаузова, представиха своите отбори. За отбора на IX клас се състезаваха Александър Минков, Максимилиян Неделчев, Моника Христова, а от X клас участниците бяха Есин Ерхан, Габриела Стефанова, Славина Петкова и Елена Иванова /избрана в края на миналата година за „Мис Лудогорец 2011”/. Представителите на двата отбора пренесоха присъстващите в света на френската литература. Двубоят премина през три етапа: четене на познат текст, четене на непознат текст /в проза/ и рецитиране на френски стихове. Една от творбите бе сборникът от новели „Минирани игрища” на Фред Парануци, който миналата година бе на гости на младите франкофони от Езиковата гимназия. Правилните четивна техника, произношение и дикция, изразителното четене и рецитиране на френски език бяха основните критерии на оценяване. За разлика от общоприетото мнение за младите, че не обичат да четат, представителите и на двата отбора споделиха, че за тях четенето, и то на френски език, е удоволствие и те се забавляват, и това за тях е основното, а не конкурсният елемент. Това беше и основната причина състезателите да се справят успешно с едно от поредните предизвикателства, с които е изпълнен франкофонският им свят.

Победител и в този много оспорван двубой беше отборът на X клас. Най-младите членове на журито, които показаха компетентност и собствена позиция, предложиха да се връчат две индивидуални награди – на Сесил и Славина. Сесил впечатли с правилното и изразителното четене на непознатия текст в проза, а Славина грабна вниманието на всички с изразителното изпълнение на стихотворение за любовта. Председателят на журито г-жа Милчева поздрави състезателите за техните постижения и умения, а Кристина ги приветства за изключителните усилия, които са положили и подчерта, че те са основна причина за техния успех. Приемствеността беше характерна черта и на тази франкофонска изява. Единадесетокласниците Кристина и Станислав от журито миналата година представиха достойно училището на състезание игра „Предизвикателство Четене”, което тогава се проведе на национално ниво, а настоящите им последователи показаха, че се справят не по-малко успешно от тях.

 

Веселина ЙОТОВА