shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Деветокласничка от ГПЧЕ откри самостоятелна изложба
27 January 2012

Деветокласничка от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ вчера представи първата си самостоятелна изложба. Двайсетте проекта на графити, дело на Пресияна Павлова, са поставени в един от коридорите на гимназията и ще останат там за постоянно. Всяка от творбите има собствено име, изписано на английски език.27_01_2012_presiqna.jpgНа специален постамент близо до тях пък е изложен флакон от дезодорант, който Пресияна е облепила собственоръчно с миниатюрни камъчета. Те не са хаотично разположени, а съдържат ефирни орнаменти и всъщност представляват нещо като авангардна рисунка. Нестандартното решение носи специално послание, то също е изписано на английски език и гласи: „Понякога малките неща са всичко, което трябва да видиш“.

Самата изложба пък е под наслов „Графитите не са престъпление“.

Пресияна е отлична ученичка, тя е в паралелка с английски и немски език, но проявява интерес към изкуството, обясни директорът на гимназията Пейчо Георгиев. Той допълни, че в момента в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ функционира школа по изобразително изкуство, която води художникът Петко Антонов. Заниманията в нея са извънкласна дейност, която училището финансира със собствени средства. Тъй като тийнейджърите проявявали голям интерес към изкуствата, сега ръководството подготвяло специално ателие, което ще бъде напълно оборудвано с необходимите пособия за работата на младите творци.

Междувременно от печат е излязъл брой първи за тази година на вестник „Кактус“. Редактори на гимназиалното издание са пет ученички – Полина, Николета, Марияна, Вера и мис „Лудогорец“ - Елена. Вестничето започва да се издава след две-три годишно прекъсване. То е от 12 страници, а в него се публикуват събития, свързани с гимназията, както и творби на нейни възпитаници.


Мила КЮЛЮМОВА