Търсене

Начало Новини Местата повече от кандидатите за гимназии
Местата повече от кандидатите за гимназии
04 June 2008

 

440 ученици атакуват елитните гимназии и паралелки тази година. Децата са повече от предвидените за тях места, казаха от Регионалния образователен инспекторат. Паралелките са двадесет, а кандидатите за тях стигат за попълването на седемнадесет.

Първото предизвикателство пред децата е на 20 юни. За тогава е насрочен тестът по български език и литература за всички профили и специалности от професии. Математиката е шест дни по-късно.

 

За профил "Изкуства" и за определени специалности от професии, изискващи способности в областта на изобразителното изкуство, музиката или хореографията освен тестовете са предвидени и изпити за проверка на способностите, съответно по изобразително изкуство, по музика или хореография.

По традиция тази година изпитът по български език и литература ще се проведе в СОУ „Христо Ботев“ в Разград, проверката на способностите по музика ще е в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ на 23 юни, а талантът по изобразително изкуство ще се демонстрира на 24 юни пак в СОУ „Христо Ботев“. Реалната гимназия ще домакинства и на изпита по математика.

Предварителният план на просветното ведомство гласи, че резултатите от приемните изпити ще станат ясни до 3 юли.

 

Галина МАРИНОВА