Търсене

Начало Новини Скандал заради приватизацията на имота на ул."Костур"
Скандал заради приватизацията на имота на ул."Костур"
02 June 2008

 

С 5 гласа „против“, 13 „въздържал се“ и 11 „за“ разградските съветници изненадващо стопираха продажбата на общинския поземлен имот на ул. „Костур“ 22“ /до виетнамските общежития/ с площ 11 322 кв.м. Проектът за решение на докладната записка на зам.-кмета Любомир Цонев предвиждаше това да стане чрез публичен търг с явно наддаване при начална цена 530 000 лв. без включен ДДС и стъпка за наддаване – 10 000 лв.

 

02_06_2008_skandal.jpg Изненадата дойде от това, че мнозинството в Общинския съвет веднъж вече върна докладната за приватизацията на този имот с мотива, че първоначално предложеният вариант - чрез конкурс, не е най-прозрачният. На заседанието на местния парламент в петък беше внесен вторият възможен способ, като самата докладна и съдържащите се в нея параметри бяха минали през съответните комисии. Освен това обектът е включен в годишния план за приватизация на Общината, за което има и съответно решение на ОбС. Затова поне явната логика не предвещаваше да се случи такъв обрат, който провокира поредния скандал в разградското Народно събрание.

В обяснението си за отрицателен вот съветникът от коалиция „Обединени демократи“ Жоро Чобанов съобщи, че Община Разград не допуска общинските съветници в процедурите с разпореждане с общинско имущество и на практика Общинският съвет е елиминиран от пряко участие във финализирането на самите сделки.

„Има сериозни проблеми в цялата процедура за недвижимите имоти. Виждал съм как се продава общинско имущество“, каза Чобанов и така предизвика острата реакция на вносителя на документа.

„Това се сериозни обвинения. Нека прокуратурата разпореди проверка. Жоро Чобанов да посочи свидетелите. Не си спомням да има такава процедура“, заяви от трибуната Любомир Цонев.

След гласуването на неочакваното /поне за обикновения наблюдател/ решение, се изказа съветникът от коалиция „Социалдемократи за Разград“ Георги Атанасов. Той предупреди, че това решение на практика нарушава няколко предходни решения на същия състав в ОбС – годишния план за приватизация, с което ОбС задължава общинската администрация да приватизира този обект, промени в приходната част на бюджета на Разград, а оттам и на план-сметката за капиталовите разходи. За да се избегнат тези несъответствия, Атанасов предложи нов дебат и прогласуване на докладната записка, което мнозинството, към което принадлежи и самият той, не прие. Във връзка с този факт Стоян Димитров от БСП посочи, че „неприемането на доброто предложение на Георги Атанасов е саботиране на цялостната работа на Общинския съвет и Община Разград“.

 

Димитър КИРИЛОВ