Търсене

Начало Новини Разрешиха движението на животни във ІІ и ІІІ градски район
Разрешиха движението на животни във ІІ и ІІІ градски район
02 June 2008

 

На заседанието си в петък Общинският съвет в Разград отмени забраната за движение на животните, отглеждани със стопанска цел във втори и трети градски район /в броя от 28 май припомнихме техните очертания/. Както писахме, вносител на предложението за изменение и допълнение на Наредба №1 за обществения ред на територията на общината бе съветникът от ГЕРБ д-р Валентин Василев.

 

Мотивите на вносителя са, че досегашният вариант на чл. 37 ал.1 т.6 засягал немалка част от разградчани, които поради ниските си доходи отглеждат животни и по този начин си осигуряват хранителни продукти на достъпни цени. А самото действие на точка 6, приета на 28 юни 2007 г. било на път да ликвидира и малкото останали животни по дворовете на пенсионерите и бедните. Не на последно място като причина за промяната е подписката на близо 200 граждани в подкрепа на отпадането на забраната.

Преди гласуването Василев предложи нова точка в проекта за решение, с което Общинският съвет задължава кмета да издаде заповед, в която да уточни сборните пунктове и часовия трафик за преминаване на стадата. Срещу този вариант, който в крайна сметка бе приет, се изказа зам.-кметът Любомир Цонев. След като заяви, че отмяната на забраната ще доведе до конфликт на интереси, той предложи сборният пункт и часовият трафик да бъдат изработени от комисия в състав: д-р Валентин Василев, Иво Димитров от „Обединени демократи“ и независимият Божинел Христов. Това обаче отпадна с мотива, че Правилникът за работа на ОбС не предвижда зам.-кмет да внася подобни предложения.

В хода на дебатите имаше интересни ораторски изяви на тема къде могат да пасат трева овцете и козите, къде кравите и в кои обществени зони в крайна сметка животните ще оставят органични следи. След като не бяха приети предупреждението, че промяната ще влезе в колизия с целия раздел в Наредбата и предложението докладната да се върне за доразглеждане, 14 от съветниците гласуваха „за“, 2 „против“ и 11 „въздържал се“ и така документът с автор д-р В.Василев се очаква да влезе в сила 7 дни след публикуването му в местно печатно издание.