shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

apis_zop.jpg
 
Начало
ОУ „В.Левски“ - най-зеленото училище
11 November 2011

С демонстрация на електромобил вчера в ОУ „В.Левски“ стартира училищната програма „Пестим енергия, пазим природата“, посветена на 11 ноември - Международен ден на енергийната ефективност, честван от Международната училищна мрежа SPARE. Разградското школо е неин официален член от декември 2010 г., а през април 2011 г. тук се проведе и национална конференция на всички училищни екоклубове от страната.


11_11_2011_zeleno1.jpg11_11_2011_zeleno3.jpg

11_11_2011_zeleno_2.jpgНа пресконференция вчера директорът на ОУ „В.Левски“ Диана Първанова съобщи, че през изминалия период училищният екоклуб “ШРЕК“ е спечелил два проекта, които са наградени. Освен това в почти всички класове от І до VІІ клас се провежда екологично образование. Най-голямото постижение е, че наскоро е изградена соларна система и от тази учебна година в училището вече има постоянно течаща топла вода. Изчисленията сочат, че вложените 14 000 лв. ще се възстановят в рамките на две години, което означава, че след това придобивката става безплатна.

На пресконференцията стана ясно още, че на проведеното през миналия уикенд в Смолян

10-то национално състезание по природни науки и екология проектът „Фотоволтаични колектори в училище“ на екип от екоклуб „ШРЕК“ в състав Атанас Атанасов и Иван Марков от VІІ „в“ клас, Радина Неделчева - ІV „б“ клас и ръководител Петя Христова е спечелил наградата на публиката.

В рамките на програмата „Пестим енергия, пазим природата“ всички класове ще получат подарък от фирма „Каолин“ - екосаксийки, в които ще засадят семена на цветя, а когато поникнат, биоразградимите саксийки ще се поставят в специална училищна леха. Освен това през седмицата от 14 до 18 ноември ще се проведат демонстративни тренинги „Как да пестим енергия в училище“. На определени места ще бъдат поставени специални нарисувани стикери, които ще напомнят да се пести вода, да се гасят лампите, отпадъците да се изхвърлят на определените за целта места. Под ръководството на Албена Кирилова децата ще изработват бижута и аксесоари от рециклирани отпадъци.

 

Димитър КИРИЛОВ