Търсене

Начало Култура Теодосий Спасов изнесе концерт в родния Исперих
Теодосий Спасов изнесе концерт в родния Исперих
02 June 2008

 

От брега на Дунава в петък тръгна традиционният поход по пътя на четата на Таньо войвода, организиран за 23-ти път от културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“.

Походниците отново бяха предвождани от д-р Анатолий Кънев. За пръв път с групата бе и роденият в Исперих световноизвестен музикант Теодосий Спасов.

 

02_06_2008_4eta.jpg По традиция, след поднасянето на венец пред паметната плоча на четата всички участници се включиха в тържество пред паметника на хан Асперих в центъра на града. Стройните колони бяха предвождани от мажоретки от ОУ „В.Априлов“ - Исперих.

С топли думи походниците посрещна кметът Адил Решидов. На тържеството присъства и областният управител Наско Анастасов, който награди отличените в прегледа на строевата песен и маршовата подготовка. Най-добре се представиха учениците от ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ - с. Лъвино. До паметника на първооснователя на българската държава бяха най-възрастният участник – 76-годишният Борис Михалев от Силистра, известен като Четника, и най-малкият – 4-годишният Генади Василев от Исперих.

Концерт изнесе оркестърът на Теодаси Спасов. После край хижа „Ахинора“ се чуваха до късно звуците на кавал, китара и гъдулка, виха се и народни хора.


02_06_2008_teodosii_spasov.jpgТеодосий СПАСОВ: Още съм омагьосан от музиката

 

За мен бе голямо предизвикателство участието в похода. Считам, че така младите хора си припомнят за славното минало. С голямо вълнение дойдох в родния Исперих. Винаги, когато чуя за Исперих, ми става мило. Благодарен съм за поканата на д-р Кънев. Тук успях да се видя с детската си учителка от Владимировци Пенка Иванова Василева.

На кмета А.Решидов, с когато се познаваме от ханчето край Тутракан, бях обещал да дойда и ето, че това стана факт.

Като дете се докоснах до вълшебния свят на музиката, още съм омагьосан. Беше ми приятно да зарадвам исперихчани и гостите на града с моята музика.

 

Мехмед АЗИЗ