Търсене

Начало Новини 15 се уплашиха от матурите
15 се уплашиха от матурите
02 June 2008

 

Петнадесет ученици от Лудогорието се уплашиха от матурите и не дойдоха на училище вчера. На първия задължителен зрелостен изпит по български език и литература се явиха 1284 младежи. През предвидените четири часа за размисъл и отговори те бяха наставлявани и охранявани от повече от триста квестори.

 

02_06_2008_maturi.jpg Синият вариант „две“ от възможни три „се падна“ за изпита. Точно в осем часа заранта задачата прозвуча в ефира на националното радио.

Препитването е под формата на тест и съдържа 41 въпроса. Последното условие провокира разсъждения по поставен литературен проблем. Учениците показват умения да пишат интерпретативно съчинение или есе. Задачата пред тях е да демонстрират умение за създаване на цялостен и завършен текст и за формулиране на аргументирана теза.

При перфектна организация, започнала от ранни зори, матури се проведоха във всичките осемнадесет училища на региона, където има завършващи средния курс. След приключването на времето за мислене, пликовете с разработките на учениците бяха запечатани и под полицейски конвой откарани до София.

Следващото предизвикателство пред тазгодишните зрелостници е на 3 юни, когато се провежда държавният изпит по предпочитан, но задължителен предмет. Резултатите от първоюнските матури ще станат ясни до две седмици.

 

Галина МАРИНОВА