Търсене

Начало Новини Редакторът: Какво бъдеще има Разград
Редакторът: Какво бъдеще има Разград
30 May 2008

 

Разград е на последните места в страната по подготовка на учениците от четвърти и пети клас по български език и математика. Такива са резултатите от проведените тази година матури. Едно много тревожно обстоятелство, което просветните кадри трябва да анализират, а общинската управа да набележи програма за действие към промяна.

 

Едва ли е учудващо обаче, че децата не знаят добре български език. Най-малкото всички сме свидетели на масовото говорене на турски език в училище, в средношколското общежитие, по улици, площади и заведения. Модерни добре облечени млади хора демонстративно високо говорят на турски.

Като се добави и фактът, че вкъщи антените на всички са настроени за обхват на турски телевизионни програми, как и кога да научат български език?

За капак на всичкото отгоре Разградска община ликвидира местния телевизионен канал /много доходоносно за част от управниците/, но пък се създаде частна телевизия на турски език.

Тези проблеми се коментират, но в тесен кръг. А е повече от наложително въпросите да се обсъдят в съответните комисии и на сесия на Общинския съвет.

На фона на тези резултати лозунгът „Моят град – моето бъдеще“, който от известно време се мъдри на фасадата на новия театър звучи като орис или диагноза.

Какво бъдеще има град с неграмотни млади хора, които освен това го напускат?

Мислехме, че времената на лозунгите и нагледната агитация са безвъзвратно отминали, но не би. Плакатът пак на фасадата на театъра с надпис - „Разград – град на цветята“ няма да направи града повече цветен или ще спре злосторниците да крадат саксии или да съсипват цветните лехи. Той загрозява една от най-новите обществени сгради и говори за лош вкус на управниците. Ако не вярвате на вестникарите, допитайте се до архитекти и художници.

Но ако фасадата на театъра може да се ремонтира наново, то незнанието на български език е за цял живот.