Търсене

Начало Новини Разградските ученици знаят най-малко
Разградските ученици знаят най-малко
30 May 2008

 

Област Разград застава на опашката по резултати в проведените наскоро изпити за учениците от четвърти и пети клас. С най-високи постижения във външното оценяване са четвъртокласниците в Перник с 86.45 процента верни отговори от препитването. Следва София град с 86.30 на сто колективен резултат.

Най-накрая в класирането се подреждат областите Шумен /76.75 на сто/, Разград /76.10/ и Ловеч /75.45/.

 

Не по-различно е положението и при петокласниците. Най-добрите от тях с 68.16 процента верни отговори учат в Благоевград. Постиженията на София са 66.88 на сто, а на Пазарджик 66.28. Разградските ученици показват 61.44 процента верни отговори и са трети отзад напред по знания, изпреварвайки Габрово /61.24/ и Шумен /61.00/.

Най-силни по български език и литература в малките матури са четвъртокласниците от София с 88.15 процента верни отговори. Разградските четвъртокласници са на последните места заедно с Добрич /76.95/. След тях са само хлапетата от Сливен и Хасково /76.85/.

Ако четвъртокласниците все пак ни отсрамват, то не така стои въпросът с децата от петите класове. На препитването по български те имат най-лоши резултати от цялата страна – само 55.84 процента верни отговори. Първото място е за Благоевград /64.52/.

Статистиката показва, че малко по-похвални са резултатите на нашите при задачите. И четвъртокласниците, и петокласниците заемат не лоши позиции в националната класация – в математиката са по средата. Отсрамват ни и петокласниците в направлението чужди езици. Там Разград е на девета позиция отзад напред с показатели 64.92 процента, изпреварвайки Русе с няколко стотни. Но Лудогорието е отново на опашката по направленията „Човекът и природата“ и „История и цивилизация“.

Между 13 и 20 май хлапетата от четвърти и пети клас държаха национални изпити под формата на тестове. Знанията на четвъртокласниците бяха проверявани по четирите предмета - български език, математика, човек и природа и човек и общество. Те писаха и диктовка по български.

За петокласниците препитването бе по български език, математика, човек и общество, география, история и първи чужд език. В частта по български език изискването пред тях бе да направят преразказ.

Тази година оценки от изпитите няма да се пишат. Те ще проследят само входното и изходно ниво на учениците. С тях се проверява и нивото на подготовка в слетите паралелки, които предстои да бъдат закрити наесен.

Очаква се от догодина изпитите за четвъртокласници и петокласници да носят оценки.

 

Галина МАРИНОВА