shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Пейчо Георгиев докара немския посланик в Разград
11 May 2011

Посланикът на Германия у нас Матиас Хьопфнер, който вчера бе в Разград по покана на директора на Езиковата гимназия Пейчо Георгиев, посвети час и половина на немскоговорящите ученици в ГПЧЕ и техните преподаватели.11_05_2011_poslanik.jpgС младите хора на Разград обсъждахме системата на образованието в Германия, проблемите на гражданското образование и главната им роля в него, коментира пред журналисти г-н Хьопфнер. Той изрази мнение, че учениците са тези, които ще засилят партньорството между България и Германия и ще способстват малки и средни немски фирми да стъпят на местния бизнес пазар, където инвестиционният климат е благоприятен, а данъците – посилни. Над сто търговски немски фирми имат представителства в България в момента, а тенденцията е те да станат повече, каза Негово превъзходителство.

23 са училищата в страната, чиито възпитаници получават и български, и немски дипломи, което им дава възможност да следват в Германия, заяви посланикът. Българските студенти в Германия заемат второ място сред чуждестранните студенти въобще.

Преди да дойде в гимназията, посланикът се срещна с кмета на Разград Денчо Бояджиев, който покани госта отново да посети областния град по време на Панаира на киселото мляко през юли, за да му представи културно-историческото наследство на общината.

Матиас Хьопфнер разговаря и с областния управител д-р Валентин Василев, който го запозна с възможностите на областта в сферата на селското стопанство, земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Нашият регион е годен за биопроизводство, почвата е чиста, благоприятен е за инвестиции в земеделието, каза областният управител в отговор на посланика, който изтъкна, че биопроизводството е 10% от производството на Германия в момента.

Негово превъзходителство посети и вагоноремонтния завод „Тракция“ в Самуил. Предприятието има тесни контакти с Германия и изнася своя продукция от години. Моята цел е да опозная България и в периферията й - в провинцията, за да имам поглед отвътре, заяви г-н Хьопфнер.


Галина МАРИНОВА