shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Учениците от Езиковата – отлични и в науката, и в спорта
27 April 2011

Повече от добри са новините за ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград след проведените областни кръгове на олимпиадите. Възпитаниците на гимназията участваха масово и завоюваха много призови места. На олимпиада по български език и литература І, ІІ, ІІІ място завоюваха съответно Кристина Крайшникова, Лора Изворова, Изел Мехмед от осми клас, при деветокласниците на І, ІІ и ІІІ място бяха класирани Михаела Стоянова, Йоанна Свиленова, Стамена Дацева.


27_04_2011_gimnazia.jpg

27_04_2011_gpce1.jpg27_04_2011_gpce2.jpgПри десетокласниците Мира Младенова Димитрова се класира трета. Първата и третата позиция за ХІ клас бяха за Мерлин Гьочгелди, Виана Добрева, при дванайсетокласниците с І, ІІ и ІІІ място бяха възнаградени Ваня Спасова, Марина Дракова, Златиана Цонева Цонева.

За националния кръг на олимпиадата по БЕЛ в Кюстендил са класирани ученичките от ХІІ клас Марина Дракова и Ваня Спасова, които заедно с тяхната преподавателка Красимира Минева защитават честта на гимназията и областта.

Но областния кръг по биология в ХІІ клас на І място е класирана Ивайла Каменова, а от VІІІ клас на ІІІ място е класирана Наля Ибрямова.

За националния кръг е класирана ученичката от ХІІ клас Ивайла Каменова Илиева.

За националния кръг по френски език е класирана ученичката от ХІ клас Калина Илиева, а по немски език – отново Марина Дракова. За съжаление, националните олимпиади по БЕЛ и немски език са в един и същи ден и Марина избра да се яви по БЕЛ.

27_04_2011_gpce3.jpg27_04_2011_gpce4.jpgНа областната олимпиада по химия Владимир Йорданов от ІХ клас е класиран на І място. Първа е и Симона Димитрова от Х клас. ІІ място остана за Сечил Синан ХІІ клас и Маргарита Ивелинова.

За националното състезание по химия и опазване на околната среда участва областен отбор от осем ученици, от които първите пет са ученичките от ХІІ клас на гимназията:

Диляна Деянова Нецова, Шенда Айхан Шаиб, Маргарита Ивелинова Недева, Ивайла Каменова Илиева, Катерина Георгиева Пеева.

Разградските химици заеха пето място в страната. На 9 и 10 април тази година в Шумен се проведе 13-то национално състезание по химия и опазване на околната среда.

След проведен регионален кръг бе определен отбор от 8 ученици от Разградска област, от които 5 от ГПЧЕ „Е. Йосиф” с учител Ивелина Христова, 2 от ПМГ „Акад. Н. Обрешков”- Разград с учител Венета Ненчева и 1 от СОУ „Хр. Ботев” - Кубрат с учител Любка Мишева.

Националната комисия в състав: доц. д-р Митко Георгиев, доц. д-р Христо Чанев, доц. д -р Стефан Манев, доц. д-р Цветанка Чолакова, доц. д-р Величка Димитрова класира участниците, като отборът от Разград зае престижното пето място в страната. В състезанието участваха общо 167 ученици от цялата страна. От разградските участници двама получиха отлични оценки /5.50/ - Маргарита Ивелинова Недева от ГПЧЕ „Е. Йосиф” и Ваня Пламенова Пецева от ПМГ „Акад. Н. Обрешков”, а останалите 6 ученици получиха много добри оценки.

27_04_2011_gpce5.jpgСъгласно регламента на състезанието участниците, получили оценка най-малко 5.00, ще бъдат приети за редовни студенти в различни ВУЗ в страната, химически специалности.

На областния кръг по гражданско образование класирането на нашите ученици е следното: І място - Денис Велиев, ІІ място - Полина Стефанова, ІІІ - Атидже Осман ІV място - Кристина Макавеева, V - Доротея Добринова.

Както е известно, в гимназията няма нормален физкултурен салон, което не спомага за активни занимания по основни видове спорт като баскетбол, волейбол, лека атлетика, бадминтон. Но и това не се оказа пречка отборите по баскетбол и бадминтон на гимназията да се класират на първо място и да защитават честта на Разградска област на зонални и национални състезания.

След като през 2010-та гимназията чества 125 години от своето основаване, сега предстои нова годишнина - 20 години, откакто в нея засилено се изучават чужди езици. През 1991 год. започват да се изучават английски, немски и френски език. Днес към тях се добавят испански и руски език. На 5.05.2011 година, когато е рожденият ден на Екзарх Йосиф І и патронен празник на гимназията, в двора на гимназията ще се съберат хиляди бивши и настоящи възпитаници за отбелязване на това събитие.


Диана ГЕОРГИЕВА