Търсене

Начало Култура ГПЧЕ като нишката на Ариадна
ГПЧЕ като нишката на Ариадна
17 September 2010

Нека ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ да бъде като нишката на Ариадна, символ на ръководната мисъл, която да помага на Разград, бившите, настоящите и бъдещите възпитаници на учебното заведение.

Това пожелаха свещеници от Варненска епархия на гимназията в сряда вечерта, когато тя отбеляза 150-годишнината от създаването на класното училище, 125-годишнината от откриването на Разградската непълна мъжка гимназия и 20-годишнината на Езиковата гимназия в града.17_09_2010_gpce.jpgЗа тържествата старата сграда на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, обявена за паметник на културата с местно значение, бе специално осветена, а в двора на училището бе изградена огромна сцена. На нея ученици представиха спектакъл, посветен на глаголицата. После зрителите видяха първия по рода си в България Хор на учителките. Петнайсет преподавателки показаха завидно артистично присъствие и песенни данни, изпълниха възрожденски химни, фрагменти от популярни детски песни, участваха в церемонията по освещаването на сградата и богославянето на учениците и учебния процес.

За водосвета бяха поканени доц.Любомир Попов, преподавател в Шуменския университет, отец Борислав Йорданов от Варна и иподякон Илиян Чолев – експерт в просветния инспекторат.

Тържествената проява завърши с изпълнение на Химна на ГПЧЕ, който изправи на крака присъстващите и бе подет от тях. После директорът на учебното заведение Пейчо Георгиев, сравнявайки се с Цицерон, поиска в училището да бъде изграден физкултурен салон и срещна разбирането на местната власт.

Бивши, настоящи и бъдещи ученици, учители, родители, директори на учебни заведения присъстваха на юбилея на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“. Сред гостите бяха още областният управител д-р Валентин Василев, кметът на Разград Денчо Бояджиев и неговите заместници Кина Дякова и Ценка Таракчиева, Веселина Станчева – началник на Регионалния инспекторат, просветни дейци.


Галина МАРИНОВА