Търсене

Начало Искам думата Честит празник ли? Нова революция трябва да има!
Честит празник ли? Нова революция трябва да има!
08 September 2010

Честит празник, другари!

Очаква ни революция. Историята не само на нашия народ, а и на другите народи показва, че не може над 20 години да минат под знака на беззаконие, явни грабежи, пълна липса на справедливост, геноцид над българите и всичко това да остане без последствия. Мнозина ще ме сметнат за малоумен, но аз съм убеден, че народът ще потърси сметка за всичко това. А сметката трябва да се плати.genadi_gatev.jpgВъпросът е кой ще плаща? Отговорът е прост - който има пари. Така че, стягайте се, другари-капиталисти! И понеже си помислихте, че може да изхитрувате като дойде моментът на плащането, бъдете сигурни, че лихвите ще бъдат жестоки. Жестоки, защото всъщност сметките са две.

Първата е за годините от 1944 до 1989. Никой от властимащите до 1989 година не намери мъжество и смелост и да обясни на хората с простички обикновени думи защо се провали социализмът? Защо фалира държавата ни, а примерно социалистически Китай не фалира? Защо никой не бе наказан, а бившата номенклатура даже беше наградена. Например днес те вземат най-високите пенсии. И ред други въпроси останаха без отговори.

Втората сметка е за периода 1989-2010 година. Тя пък, меко казано, е кошмарна. Въпросите са безброй, всички ги знаем, а отговор няма, наказани пак няма, само наградени има.

Ако не си дадем ясен отговор на тия въпроси, за едното нищо ще изчезнем като племе от Земята. Няма да сме нито първите, нито последните. Иронията е, че сами ще се закопаем и няма да има даже кой да ни опее.

Може би трябваше да напиша само това и много хора щяха да се зарадват и тайничко да си мечтаят за революционна обстановка, разбирай - мътна вода с бая риба в нея. А може да се допише и това.

Чака ни революция. Но не революция на разрушението, а на съзиданието. Постулат в икономиката е, че „благата се произвеждат чрез труд“. Бих си позволил да го побългаря като кажа, че даже и в България, даже и в днешни времена, благата все още се произвеждат чрез труд. Ако искаме да настигнем нормалните европейски държави, да забогатеем, да си върнем младите хора, да се възродим като нация, трябва да почнем да работим.

Да работим, ама истински. Един път и завинаги трябва да проумеем, че ние сме стопаните на това чудно парче от света, наречено България. Да спрем да се отнасяме помежду си, а и към всички обкръжаващи ни, като калфи и чираци. Да спрем само да обичаме парите, а същевременно да мразим богатите хора. Тук ще уточня, че който е натрупал богатство чрез криминални, бандитски деяния, трябва да си получи наказанието. То е ясно, че всеобща справедливост няма, но без поносима човешка справедливост няма да можем да продължим напред. Не е нормално в края на 2010 година Разград да е феодално владение на двайсетина семейства и в продължение на 20 години всеки истински инвеститор да е пропъждан от вилаета им заради страха, че може да им бъде отнет.

Градът ни има крещяща нужда истинските стопани да бъдат припознати и те да положат началото на едно ново развитие с нови правила. Това важи и за цялата държава. Този път наистина няма кой друг да копа и най-добре е да хващаме мотиката и ризите ни да се късат от пот, а не поради това, че са втора употреба.

И накрая: Честито Рождество на Пресвета Богородица – 8 септември по Юлианския календар, а 9 септември, четвъртък, е обикновен работен ден.

 

Генади ГАТЕВ