Търсене

Начало Новини „Хранкомерс“ е ощетила Разград с над 30 000 лева от наеми
„Хранкомерс“ е ощетила Разград с над 30 000 лева от наеми
20 August 2010

Да бъде възобновено наказателното производство срещу бившия шеф на пазара в Разград Йордан Атанасов, поиска вчера на пресконференция председателят на Центъра на НПО Георги Милков.На 15 ноември 2004 г. се сключва договор между „Общински пазари - Разград” ЕАД, представлявано от Йордан Атанасов – изпълнителен директор, и „Хранкомерс” ООД, представлявано от Добрин Добрев – управител. Тогава общинското дружество се споразумява с частното „Хранкомерс”, като „обединяват усилията си и осъществяват съвместна дейност в областта на общественото хранене”.

За тази цялата услуга, която прави общинското дружество на частното, „Общински пазари - Разград” ЕАД получават ежемесечно по 60 лева от печалбата на „Хранкомерс” ООД.

Тук дори не става дума за наем, а само за хипотеза за евентуално символично плащане, ако частното дружество декларира печалба, казва Милков. Всъщност „обединението на усилията“ означава, че на фирмата на тогавашния съветник, а сега председател на местния парламент, Добрин Добрев е предоставена общинска собственост с площ 173.15 кв.м срещу символичните 60 лева на месец.

Разследването на случая започна през юли 2009 г. по сигнал на Центъра на НПО в Разград относно неизгоден договор между общинското дружество и фирмата на Добрев.

Тогава от назначената комплексна финансово–икономическа и съдебно-оценъчна експертиза се установява, че за периода 1 декември 2004 г. до 31 януари 2009 г. вместо 34 691 лева, общинското дружество е получило 3 348 лева. Разликата от 31 343 лева се явява сумата, с която е ощетено общинското дружество съгласно.

Така община Разград е ощетена с над 30 000 лева от несъбрани наеми, които е трябвало да получава съгласно собствената си наредба за наемни цени. За подобно помещение пазарният месечен наем през този период беше от 500 лева нагоре, а не 60 лева.

По време на сключването на договора Добрин Добрев е общински съветник и председател на Постоянна комисия по бюджет и финанси. Той е наемател на бистро «Бели Лом» в центъра на Разград, съсобствееник с 32% в „Хранкомерс ЦБА” ООД, което изпълнява три обществени поръчки на община Разград. В „Хранкомерс ЦБА” ООД Добрев е съдружник и е със зетя на кмета Бояджиев - Борислав Цанков.

Въпреки това с постановление от 4 август тази година Данислав Николов, прокурор в Районна прокуратура, прекратява наказателното производство с мотив, че сключвайки договор с „Хранкомерс”, Йордан Атанасов е действал в изпълнение решението на колективен орган – съвета на директорите на „Общински пазари-Разград” ЕАД.

Ние твърдим, че в случая са осъществени няколко престъпни състава от Йордан Атанасов – тогавашен изпълнителен директор на „Общински пазари - Разград” ЕАД - престъпление по служба, безстопанственост, престъпно бездействие, злоупотреба със служебно положение, казва Милков.

На пресконференцията Милков попита: Защо прокурорското постановление не е изпратено до съвета на директорите на „Общински пазари – Разград” ЕАД, след като дружеството е пряк потърпевш с доказана щета от престъпление за над 30 000 лева? Защо кметът Денчо Бояджиев не е подал жалба в съда? Защо, като добър юрист, не е реагирал и не е изпратил по компетентност сигнала до председателя на общинския съвет? Прикрива ли Разградската прокуратура престъпления?

Милков е категоричен, че отношението на Разградската прокуратура към знакови разследвания, като това за далаверите в „Общински пазари - Разград” ЕАД, показва, че държавното обвинение в Лудогорието не защитава обществените интереси. На вчерашната пресконференция председателят на НПО поиска отново оставката на окръжния прокурор Огнян Дамянов с мотив, че лошо ръководи прокуратурата и не е способен да извърши необходимите реформи.


Галина МАРИНОВА