shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Иван Стойчев заплаши да скочи от 11-я етаж на Общината
06 August 2010

Малко преди 11 часа вчера разградският лихвар милионер Иван Стойчев заплаши да скочи от 11-я етаж на сградата на общината в Разград. Повече от час и половина лично кметът на града Денчо Бояджиев, шефът на ОД на МВР Ивайло Йовчев и бившият депутат, правосъден министър в правителството на Жан Виденов и настоящ адвокат Младен Червеняков опитваха да го разубедят да не прекрачва парапета на кафетарията на най-горния етаж на сградата.


06_08_2010_stoi4ev1.jpg

06_08_2010_stoi4ev2.jpgВидимо нервен, Стойчев ходеше напред-назад по терасата и на много висок глас и с резки и изразителни жестове обясняваше, че не всичко на този свят е пари. По едно време за всички свидетели на гледката около сградата и по балконите на околните блокове стана ясно, че самоубиецът се отпуска, приближава се твърде много до разговарящите с него мъже, после изведнъж се обръща и се отдалечава от тях без да ги следи с поглед.

Точно в един такъв момент върху му връхлетя директорът на полицията Йовчев. Мигом до него се озова шефът на охраната и обществения ред в общината Мирослав Добрев. Не закъсня с реакцията си и кметът Бояджиев. След по-малко от половин час Стойчев бе изведен от сградата.

Доста версии за появата на Стойчев на високата тераса се носеха от уста на уста сред публиката на екшъна – от рекет до много прагматичен ход от негова страна за привличане на общественото внимание върху собствената му персона. Не бяха редки и репликите, че никой не трябва да му пречи да се самоубие, както и подвикванията към самия него да не се помайва, ами да скача... Стойчев е сред най-популярните лихвари в държавата и преди няколко години пострадали от дейността му разградчани се обединиха в гражданско сдружение и заведоха колективно дело срещу него.

Още докато Стойчев бе на терасата, стана ясно, че рано сутринта софийската фирма „Елена груп“, която преди около месец спечели на търг, проведен от съдия-изпълнител, няколко от имотите му, е била въведена във владение на Италианския ресторант, магазина на „Виваком“ на бул.„България“, бившото кафене „Давидоф“, пак на „България“, бар „Астория“ в блок „Вежен“ и бензиностанция „Перистър“ до „Металик“. Явно това му е дошло в повечко и така се е стигнало до решението за самоубийство.

Вчера след обяд Иван Стойчев сам звънна в редакцията да обясни поведението си. В дъното на всичко стоял бизнесменът Йордан Панчев и един фалшив изпълнителен лист отпреди десетина години за имущество от кооперацията в Топчии заради което двамата се съдят взаимно по всички възможни съдебни инстанции в държавата. Вчера сутринта Панчев и представителят на фирма „Елена груп“ Тодор Димов /бивш зам.-директор на областната дирекция на на полицията в Разград/ му поискали цифром и словом и в брой пет милиона лева. Срещу живота ми, каза Стойчев. И това станало в присъствието на адвоката му Младен Червеняков, който се хванал за главата като чул какво искат от подзащитния му.

Като нечовешки определи рекета срещу себе си Стойчев. Във веригата имало полицаи, дознатели, съдии... Много време плащах, стига! – изплака Стойчев. Той бе категоричен, че не иска с негови пари да се плаща дрога. В сравнение с това, смъртта не е страшна, категоричен бе той. Видял и осъзнал това от високата тераса.

От вчера живея втори живот благодарение на шефа на полицията Йовчев. Уважавам го и заради това се оставих да ме спре да не прекрача парапета, заяви Стойчев, препращайки журналистите за повече подробности към адвоката си Младен Червеняков.

 

Георги ТОДОРОВАдвокат Младен ЧЕРВЕНЯКОВ:

Това е съдебен фарс


Г-н Червеняков, как ще коментирате опита за самоубийство на Иван Стойчев?


Случаят е достатъчно популярен сред журналистите, а и сред всички разградчани.

Този човек беше докаран до критична точка със системен рекет спрямо него. И едно съдебно решение, което няма нищо общо с правото. В резултат на това, той бе докаран до това състояние.


Какво може да се случи оттук насетне?


Всичко е възможно да се случи. Това дело вече веднъж беше спечелено във Върховния съд. Самата хипотеза за едни бъдещи вреди, които са погасени по давност и са в резултат на престъпление и има образувано наказателно производство за тях, просто е абсурдна.

Убеден съм, че Върховният касационен съд ще отмени решението и ще раздаде справедливост по подаденото срещу него обжалване. Жалбата е подадена в началото на декември във Варна. И до този момент няма никакви намерение тя да бъде придвижена именно с оглед да се забави гледането на делото от Върховния касационен съд. И при явната убеденост на другата страна, че делото ще бъде спечелено от Стойчев и ще бъде отменено решението на Апелативния съд.

Това е цялата история, която се разиграва в момента с този съдебен фарс.