Търсене

Почина световният шампион по борба Зекерие Гючлю
22 February 2010

В събота сутринта след дълго и тежко боледуване в Университетската болница „Чапа“ в Истанбул почина световният шампион по борба Зекерие Гючлю.
Повече от три месеца той беше на лечение във връзка с остри медицински състояния в жлъчката.22_02_2010_zekerie_gulchu.jpgЗекерие Гючлю е роден през 1972 година в с.Кривица, Самуилска община.

За борбата го открива първият му треньор в Самуил Ибрахим Нури – Шампиона, а за международния тепих – почетният гражданин на Разград, заслужилият треньор Али Салиев.

Още в началото на 80-те години под негово ръководство Гючлю е три пъти републикански шампион за своята възраст.
През 1989 г. т.нар. „Възродителен процес“ отвява него и семейството му в Турция.
В Истанбул Гючлю се занимава с борба в спортния клуб на Корабостроителната промишленост при треньора Исмаил Низамоглу. Специалистите го забелязват веднага и успехите му не закъсняват. Като част от турския национален отбор, нашенецът още през 1990 г. в Истанбул става световен шампион първо при юношите и веднага след това и при младежите в свободния стил.

Следват ред престижни турнири и първенства, спечелени от него. Звездният му миг е през 1997 година в Красноярск – Зекерие Гючлю е световен шампион при мъжете!

От началото на новия век Гючлю все по-често си беше тук, в Лудогорието. Даже се качи на политическата сцена. Последните няколко години бе общински председател на ДПС в Самуил.

Световният шампион бе и пример за малките спортисти. От 2004 година досега всяка година се провеждаше областен турнир по борба за деца на името на Зекерие Гючлю. Той спонсорираше турнира сам с пари от собствения си бизнес тук.

Вчера на погребението в Авджилар имаше и делегация от Самуил во главе с общинския кмет д-р Бейтула Сали.

 

„Екип 7“