shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Петя Стефанова е новият секретар на Община Разград, засега временно
09 January 2008

Вчера, със заповед на кмета Денчо Бояджиев, за временно изпълняващ длъжността секретар на Община Разград е назначена Петя Стефанова, настоящ директор на дирекция „Гражданска регистрация,организационни и административни дейности“ /ГРОАД/ в местната администрация. Точната формулировка на назначението, което е на основание чл. 16 от Закона за държавния служители, е „по вътрешно съвместителство до назначаване на служител на незаетата длъжност, но за срок не по дълъг от 6 месеца, считано от 8 януари 2008 г.“
 

Петя Стефанова е родена в Исперих. Завършила е ВМЕИ – София, специалност „Изчислителни машини и устройства“. Има 20 години стаж в системата на местната администрация, като повече от 15 години е утвърден ръководител на ГРОАД, което е залог и за успешно справяне с новите задължения.
Стефанова е четвъртият по ред секретар на Община Разград от 1991 година насам. Първи е Иван Русев, който заемаше поста до 1994 г., когато оглави Районната следствена служба. След него секретар до 2000 г. беше Кина Дякова, която пък бе издигната от тогавашния кмет Венелин Узунов за заместник-кмет, каквато е и досега.
Близо осем години след това висшият административен пост в Общината заемаше Гюлтен Еминова. Тя беше отстранена на 28 декември. Тъй като нейната кариера досега пряко се свързваше с ДПС, още преди Нова година последва реакция. На пресконференция депутатът Хасан Адемов заяви, че уволнението й е „знак за политическа разправа“. Четири дни след това кметът Денчо Бояджиев опроверга тези твърдения. Той заяви, че освобождаването на Еминова не е политическо, а е на обективна основа. Според него освен слабата оценка при атестацията, другата главна причина за прекратяване на трудовия договор била, че поради неоказан от нея контрол, от общинския бюджет са изплатени 17 500 лв. за неизползвани отпуски. Градоначалникът посочи и други пропуски на досегашния секретар, мотивирали го да вземе решението.
Според нас в уволнението на Еминова все пак има и политически мотиви и едва ли това може да се оспори /виж последните местни избори/. Публична тайна е, че системата за атестация на държавния служител е законна форма за кадрили в чиновническите йерархии. От опит знаем, че ако един професор е решил да те скъса на изпита, чети ако щеш до скъсване. А колкото до неизползваните отпуски на общински служители – къде са били преките им ръководители?

Димитър КИРИЛОВ