shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
ШК „Абритус“ бойкотира шахматния турнир на братя Юзеирови в Славяново
02 October 2009

 

Вчера Управителният съвет на ШК „Абритус“ - Разград реши да призове своите членове да не участват в открития шахматен турнир на 31 октомври – 1 ноември 2009 г. в село Славяново.

Според анонсите състезанието се организира от известните вече братя Юзеирови. Условията са изключително благоприятни. То е обявено като изцяло безплатно – без турнирна такса, с осигурени храна и нощувки. Наградният фонд също е примамлив – 1600 лв. Гарантират се 10 награди, като първата, втората и третата са съответно 600, 400 и 200 лв. От участниците се изисква само да си носят шахматните часовници.


Както се вижда, офертата е много примамлива, а на фона на факта, че повечето от практикуващите този спорт не са цветущи във финансово отношение, тя им идва едва ли не като печалба от тотото.

Допреди събитията в поповското село от последните дни, голяма група разградски шахматисти също бяха планували да се възползват от този турнир - гратис. Сега почти всички са разколебани.

Ръководството на клуба смята, че е недопустимо спортът, в частност шахматът, да се използва за каквато и да е пропаганда, макар и неафиширана. Позицията на ШК „Абритус“ е категорична, независимо, че турнирът официално е обявен в памет на бащата на двамата братя.

Иначе село Славяново е известно в шахматните среди като най-шахматното село. Там всяка година се провежда фестивал, организиран от местното кметство. Почти винаги в Славяново играят разградчани и като правило - успешно. Умиление предизвикват част от непаричните награди. Те са в натура - хранителни стоки, произведени в землището на селото, и ги получават почти всички присъстващи. Примерно, и класиралите се на по-задни места се връщат в домовете си с пакети брашно, боб и други продукти. Но съвестта както на организаторите, така и на играчите, е чиста.

Преди няколко седмици се проведе 27-то издание. Както писахме, най-добре от шестимата състезатели на ШК „Абритус“ се представи Цветалин Иванов – ІІ място. Главен съдия на турнира бе разградчанинът Росен Русев.

Така че, трябва да се прави разлика между двете прояви.

 

Димитър КИРИЛОВ