shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
В Общината груби и арогантни* Наградиха ги
30 September 2009

 

Община Разград получи антинаградата „Златен катинар“ за институция, която не само че не дава информация на поискалите я, но и се отличава с грубо и арогантно отношение. „Признанието“ беше обявено в понеделник от директора на програма „Достъп до информация“ Гергана Жулева на церемонията по връчването на годишните награди за принос в областта на свободата на информация. Събитието е ежегодно и се провежда по повод на 28 септември – Международния ден на правото да знам.

Антинаградата „Златен катинар“ се дава в категорията за институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и нарушава правата на гражданите по него.

 

30_09_2009_obstina.jpgВ мотивите за присъждането й на Община Разград се казва, че институцията системно отказва достъп до информация, не поддържа регистър на общинската собственост, няма предвидено място за преглед на документите, а събираните такси за предоставяне на достъп не са съобразени със Заповед 10 на министъра на финансите.

Тази година разградската местна управа беше номинирана за трети пореден път за „Златен катинар“. Предложението беше на Центъра на НПО в Разград. В него освен за нарушенията по ЗДОИ, беше посочено, че Общината измисля и калкулира несъществуващи разходи за предоставяне на достъп, които многократно дублират и превишават обичайните разходи за предоставяне на достъп до обществена информация. Посочен беше и пример - за 133 страници са били поискани 250 лв., от които 1.59 лв. за писмена справка, 0.12 лв. за принтиране и отделно 0.09 лв. за ксерокопиране на 1 страница А4, без ДДС.

Другата община, която в понеделник получи антинаграда в същата категория, бе Варна.

 

Мила КЮЛЮМОВА