shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

apis_zop.jpg
 
Начало
Кой пресуши „Микрото“?
30 September 2009

 

За пръв път от много години насам водоемът в северозападната част на Разград, по-популярен като „Микрото“, пресъхна. Поколения разградчани съхраняват в детските си спомени приятните преживявания край водоема, в който те са се къпала през летните горещини и са ловили риба през ваканциите. Второто занимание се практикуваше съвсем доскоро, докато все още имаше вода, въпреки че не ни е известно някой да се е похвалил с голям улов.

Наши читатели ни сигнализираха за „изчезналата“ вода и ни помолиха да проверим каква е причината за това.

 

30_09_2009_mikro.jpgОт отдел „Общински собственост“ съобщиха, че „Микрото“ никога не е бил обособяван като имот с граници и определен статут и го определиха като свободна водосборна площ. Преди години е имало проявен интерес към язовирчето, но за отдаването му под наем не са предприети никакви действия поради отпадането на този интерес. Оттогава не е проявена никаква друга инициатива.

По-конкретни бяха от отдел „Околна среда“, откъдето бе уточнено, че въпросният вече бивш водоем не фигурирал в списъка на язовирите, защото не притежава необходимите съоръжения /стена и др./ и е просто част от дере „Добруджа“. Според еколозите водата идва от вилната зона и се задържа /завирява/ в дерето, което е на по-ниско и е широко. Оттам по гравитачен път при по-малък дебит продължава надолу и се влива в Лома. Най-вероятната причина за пресъхването е липсата на свеж приток на вода в комбинация с изпаренията и просмукването в земята. В подкрепа на тезата си специалистите дадоха за пример язовир „Пчелин 1“, чието ниво спаднало поне с един метър в последно време.

Въпреки тези компетентни мнения остава и версията, подсказана ни от читателите, че в „Микрото“ няма вода, защото някой някъде я е отклонил. При настоящия статут на мястото обаче няма как да се намерят достатъчно аргументи това евентуално деяние да се криминализира.

 

Димитър КИРИЛОВ