shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

apis_zop.jpg
 
Начало
Хаджидимитрова – невинна
28 September 2009

 

С оправдателна присъда завърши 3-годишната съдебна сага срещу бившия окръжен прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова . В петък състав на Софийски градски съд призна ексобвинителката за невинна по обвинението за това, че като административен ръководител на Окръжна прокуратура – Разград е нарушила служебните си задължения с цел да облагодетелства различни лица, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици и за това, че е пропуснала своевременно да изпълни служебните си задължения.

Припомняме ви, че обвинението срещу Хаджидимитрова бе за периода от април 1992 г. до юни 2006 г. и касаеше внушителен брой забавени или незаведени досъдебни производства, дознания, актове за начет и преписки.

 

28_09_2009_hadjidimitrova.jpgВ петък прокурорът по делото поиска за бившата си колежка условна присъда от 2 г. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. В пледоарията си обвинителят подчерта, че в качеството си на длъжностно лице Елена Хаджидимитрова е забавила 42 досъдебни производства, като 13 от тях били с изтекъл срок на давност. Подсъдимата забавяла значителен брой ревизионни актове и образувани преписки също с цел изтичане на давностния срок. Прокурорът цитира фрапиращ случай, при който материалите за мъж убил жена си при битов скандал, пробождайки я с нож в черния дроб, престояли в кабинета 16 години. Жената посочила извършителя пред лекарите малко преди да издъхне, майка й пък била свидетел на станалото. Въпреки това производството се водело срещу неизвестен извършител.

Пред съда Хаджидимитрова заяви, че носи отговорност за това, че не е проследявала съдбата на разпределените на другите прокурори дела и защо не са решавани в срок. Тя не се призна за виновна като поясни, че в периода, когато е била окръжен прокурор е имало кадрови затруднения и в окръжната, и в районната прокуратура. В първите 4 г. от встъпването й в длъжност в Разградската окръжна прокуратура имало само двама обвинители, а за преписките нямало достатъчна срочност.

Пледоариите на двамата й защитници продължиха повече от три часа. Те бяха категорични, че в обвинението по чл.282 от НК за неизпълнение на служебни задължения няма достатъчно конкретика. След приключването на мандата, на Хаджидимитрова не била направена инвентаризация и дълго време е имало свободен достъп до кабинета й. Ето защо било възможно намерените материали да са били внесени от други лица. Това че делата са в кабинета й, не означавало, че тя отговаря за всички тях. Адвокатът й Васил Василев заяви, че обвинителният акт е „брутален опит да се ревизира вътрешното убеждение на прокурора със задна дата”.

В последната си дума Хаджидимитрова заяви, че целият й живот е преминал в прокуратурата.

Оправдателната присъда подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред апелативната инстанция. В сила остана наложената мярка за неотклонение „подписка”. Съдът мотивира решението си с липсата на достатъчно доказателства за извършено престъпление.

Наблюдаващият прокурор Иван Аврамов заяви, че ще протестира решението.

Припомняме ви, че Хаджидимитрова подаде оставка в края на юни 2006 г. след внезапна проверка на Върховната касационна прокуратура в Разград, при която бяха установени нарушения. На 3 януари 2007 г. срещу нея бе образувано досъдебно производство, а в края на юли същата година обвинението влезе в Софийски градски съд. Пет месеца по-късно, през декември, то беше върнато на Софийска градска прокуратура заради процесуални нарушения. След повторното му внасяне през 2008 г., почти година то престоя в СГС в изчакване на становище по тълкувателно решение за казуса от Върховния касационен съд. Стартира в началото на тази година по реда на съкратеното съдебно производство, което позволи съдът да не проверява доказателствата, събрани в хода на разследването, а от първоначално призованите 34 свидетели за разпит бяха отсети едва осем.

 

Мила КЮЛЮМОВА