Търсене

Начало Спорт Лошото време съкращава наполовина празника на коневъдите
Лошото време съкращава наполовина празника на коневъдите
14 March 2008

 

Тази година времето не е с любителите на конния спорт. Точно на Тодоровден небето ще се излее над региона. Поне такива са прогнозите. Това сериозно ще попречи на първоначалната програма. Допълнително нещата се усложняват и от факта, че по същото време в Североизточна България вървят турнири с големи наградни фондове. Такива са надпрепускванията в Девня, както и традиционните кушии в Юпер.

 

14_03_2008_konevudi.jpg Въпреки това отново за пореден път клубът по конен спорт “Хезар” ще спаси положението. Програмата не може да бъде съборена от никакви климатични условия поне в частта си до тържествения марш от базата в Гецово до площад “Момина чешма”. Тази година тържеството ще бъде там. Ще бъдат изведени представители поне на 5 породи - чистокръвни английски, ресаци, хановери, източно български, холщайнери. Около 11 ч. шествието от файтон, двуколка, кабриолет и много ездачи ще навлезе в града. След това обратно към базата животните ще се приберат по боксовете си. Ако не вали, е възможно да се реализира и другата идея на организаторите – гладки надпрепускания и прескачане на препятствия. Може да се помисли и за отдавна ненамиращите място особено атрактивни упражнения по майсторска езда наречени волтижеровка. Нещо подобно на джигитска езда със и без седло на един или няколко ездачи върху един кон. За това упражнение в разградския клуб има подготвени 3-4 състезатели.
За поредна година с нов кон, но все още не на нова длъжност, ще се появи майор Петко Петков, бивш командир на “Тайфуна” и шеф на гарнизона. Той ще язди красивата черна кобилка Блеки и както алегорично се изрази, ние, военните, обичаме да яздим само красиви кобилки.

 

Сергей ДОЧЕВ