Търсене

Начало Спорт Строят модерен спортно-развлекателен комплекс на яз. „Пчелина – 1“
Строят модерен спортно-развлекателен комплекс на яз. „Пчелина – 1“
12 March 2008
 

В зоната на язовир "Пчелина - 1" в красивата едноименна местност край Разград ще бъде изграден модерен спортно-развлекателен комплекс. Самият водоем ще се използва за водомоторен спорт във всичките му разновидности и различни атракциони. Желаещите ще могат да карат моторни лодки, джетове, водни ски, да се возят на атрактивните „банани", да се пързалят по водата.

 

12_03_2008_p4elina.jpg За тази цел на западния бряг ще бъдат построени хангари за съхраняване на съоръженията. Там ще се появи и хотел с прилежаща ресторантска част.

Това съобщи вчера кметът на община Разград Денчо Бояджиев. Той уточни, че формата, под която ще се реализира проектът, е дългосрочна концесия. Самият концесионер ще бъде определен до средата на годината. След изтичане на съответните процедури, най-вероятният срок за изграждане на комплекса е до две години.

Бояджиев каза, че към идеята вече има проявен инвеститорски интерес, но се въздържа да назове имена на фирми и бизнесмени. Който и да спечели правото да печели от проекта обаче, ще бъде длъжен да подпомага финансово различни прояви, организирани от Община Разград. Те ще бъдат конкретизирани в договор за публично-частно партньорство.

Всъщност, идеята за бъдещия спортно-развлекателен комплекс ще бъде дискутирана на двудневен семинар - в четвъртък и петък - в хотел-ресторант „Лес". Организираната от Община Разград проява ще бъде посветен изцяло именно на публично-частното партньорство. На семинара ще бъдат презентирани основните моменти при реализацията на такива делови взаимоотношения между частни лица и обществени институции, които стават все по-популярни. Предмет на дискусии ще бъдат реалните възможности за осъществяване на съвместни начинания между Разград и Попово. Двете общини са партньори по проекта „Публично-частните партньорства - подход за интегрирано развитие на екотуристически дестинации на териториите на общините Разград и Попово".

Денчо Бояджиев допълни, че конкретният проблем е голямата нужда от нови инвестиции за модернизиране на туристическата инфраструктура в двете общини и развиване на занемарени туристически съоръжения там. Обектът за концесия в община Попово е хижа „Незабравка", разположена в един от двата подхода към екопътеката „Голяма река".


Димитър КИРИЛОВ