Търсене

Начало Новини Хванаха пираня на язовир „Пчелина“
Хванаха пираня на язовир „Пчелина“
11 August 2019

Сензационен улов направи вчера на новия язовир в местността Пчелина край Разград разградчанинът Горки Гоцев. В предобедните часове въдичарят закачи на плувка и извади пираня. Необичайният за нашите ширини хищен екземпляр видимо бе около 300-350 грама и успя да захапе със зъбите си Горки, докато той го откачаше от куката.

„От 45 години ходя по язовирите, но такова чудо не съм хващал“, разправяше пред насъбралите се рибари разградчанинът, който бе застанал с въдица в ивицата на двайсетина метра вдясно от плажа.

12_08_2019_pcelina2_2.jpg

На широката публика тези хищни и опасни рибки са познати най-вече от филма на ужасите „Пирани“, в който свирепи пирани нападат ученици и ги разкъсват. Действието се развива в голямо езеро, на брега на което са се събрали хиляди туристи от цял свят, за да участват във „Най-веселата ваканция“. Когато влизат да се къпят и забавляват във водата – става страшно.

12_08_2019_pirana_1.jpg

Филмовото действие, колкото и да е художествено пресилено, обаче не е много далеч от действителността. Всъщност пираните са всеядни сладководни риби, които обитават големите реки на Южна Америка – Амазонка и нейните притоци, Ориноко, Рио Парагвай и др. Известни са с острите си зъби и ненаситния си апетит за месо. Традиционно само четири рода от тези риби се смятат за „истински пирани“ заради тясно специализираните им зъби. Това са малки рибки – обикновено до 25 сантиметра, рядко се срещат екземпляри около 40-45 сантиметра.

Съществуват много видове пирани, като най-зловеща слава има червената пираня, считана за най-хищна от всички. Хванатата вчера риба на Пчелина е тъкмо от този вид, както си личи от розово-червеникавата ѝ коремна част.

Обикновено пираните се движат на пасажи от няколко риби – от двойка до над 20-30 риби. Груповите им атаки им позволяват да убиват по-едри от тях животни. В менюто им преобладават риби, насекоми, мърша, но понякога нападат и доста едри животни, особено ако по тялото им има малка кървяща рана, което привлича стотици от тези риби. Отлично умеят да надушват кръвта и това привлича към нападната жертва множество други пирани. Така върху плячката се нахвърля непрекъснато растящата „орда“ от пирани, които могат да станат стотици. Тези страховити хищници са способни за трийсетина минути да изядат животно с размерите на вол, което ги прави едни от най-хищните същества на планетата. Човек с кървяща рана във водата също ги привлича.

12_08_2019_pirana_3.jpg

Въпросът е как пиранята е попаднала в язовир Пчелина?

В нашите водоеми по принцип този вид хищник не е разпространен. Най-вероятно е пусната от някой, който е искал да се отърве от нея – логично е това да бъде любител, който я е отглеждал в аквариум. Има много такива хора, а в интернет се предлагат пирани за отглеждане в аквариум на цени от 50 до 100 лева.

Такива случаи у нас вече има няколко. За пръв път пираня бе хванати преди десетина години на язовир „Пача бара“ в Габровско и тогава стана ясно, че е била хвърлена тъкмо от любител акварист. Рибата бе около 340 грама – долу-горе като тази на Пчелина. После имаше случаи и в река Тунджа - в района на сливенското село Мечкарево, както и в частен рибарник в Благоевградско.

Хубавото е, че у нас условията не са подходящи за този опасен хищник и не му позволяват да се размножава. Стига да не мутира по някакъв начин, разбира се, че тогава ще стане страшно, но досега поне такъв случай не е регистриран.


Белчо БЕЛЧЕВ