Търсене

Начало Новини Исперихският завод „Хан Аспаух“ - отличник по печалба
Исперихският завод „Хан Аспаух“ - отличник по печалба
11 August 2019

За поредна година вестник „Капитал“ извърши годишна класация на най-големите компании в България и постигнатите от тях финансови резултати през 2018-та.

В последния си брой изданието публикува статията „Най-печелившите компании: На всички хоризонти“. Материалът е посветен на 50-те най-рентабилни дружества в „Капитал 100“, които отчитат рекорден среден марж на печалбата за миналата година от 25%.

12_08_2019_kai_1.jpg

Освен отличниците от хазартния и оръжейния бизнес, са посочени и две компании, които са свързани по някакъв начин с Разград и региона.

В транспортния бранш много добри резултати отчита пристанището и флотът, контролирани от собственика на заводите „Биовет“ и на футболния клуб „Лудогорец“ Кирил Домусчиев.

„БМФ Порт Бургас“ влиза в топ 10 с два пъти по-високи приходи и три пъти по-висока печалба през 2018 година, а „Параходство Български морски флот“ излиза на значителна печалба и 25 на сто рентабилност в предходната година, сочат данните от класацията.

12_08_2019_kai_2.jpg

В сектора на строителния бранш на водещо място е посочен заводът за производство на поводи и стенни керамични плочки и гранитогрес „Хан Асперих“ в Исперих. При сравнително непроменени приходи дружеството формира нетна печалба от над 25% за 2018 година.

Със сигурност още един бизнес на Кирил Домусчиев щеше да е на водещо място в класацията, ако тя включваше и спортния отрасъл. Проектът „Лудогорец“ е безспорен лидер у нас от доста години и по приходи, и по нетна печалба, и по заплати, и по инвестирани средства, и по спортни резултати, разбира се. Класацията обаче не включва бранш „Футбол“ - може би защото у нас, с изключение на „Лудогорец“, това не се смята за истински бизнес, както е навсякъде по света. Затова през последните години и резултати има само в Разград и очевидно дълго време още ще бъде така.


Димитър КИРИЛОВ