Търсене

Начало Култура Тв журналистът Коста Филипов омая разградските любители на поезията
Тв журналистът Коста Филипов омая разградските любители на поезията
01 July 2019

Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ беше домакин на срещата на ценителите на изящното слово със собственика на ИК „Персей“ Пламен Тотев и с поета и журналист Костадин Филипов. Както отбеляза водещият на срещата Димитър Петров, и двамата са добре познати на разградска четяща публика. Пламен Тотев е гостувал нееднократно в Разград за представяне на свои авторски книги, учебни помагала и книги, издадени от ръководеното от него издателство „Персей“.

01_07_2019_kosta_1.jpg

Сегашната среща пък бе посветена на новата книга на издателството „На дъх от лятото“, чийто автор е Костадин Филипов.

Авторът е познат у нас журналист и телевизионен водещ, отдаден на професията си повече от четвърт век. Телевизионната му кариера започва в ТВ „Евроком-Пловдив“ като репортер и водещ на новини, след това е водещ и редактор на централната новинарска емисия и „Темата на Нова“ на Нова телевизия. Професионалният му път минава през ТВ7, където е водещ на новини и предаването „Дневен ред“, редактор на риалити формата „Фермата“ по BTV, а днес е редактор в предаването „Преди обед“ по BTV. Главен редактор е и на информационния сайт delo.bg.

01_07_2019_kosta_2.jpg

„На дъх от лятото“ е неговата дебютна стихосбирка, върху която работи повече от три години. Нейн редактор е голямата българска поетеса Маргарита Петкова. Автор на картината на корицата и на вътрешните графики е талантливата художничка Мирослава Захариева.

Стиховете в „На дъх от лятото“ са писани в последните три години. Основната тема в тях, както сподели и Коста Филипов, е любовта във всичките ѝ проявления - споделена, несподелена и изпепеляваща, влудяваща, пречистваща, разтърсваща, всеотдайна и зареждаща любов. Книгата е вдъхновена и от семантиката на числото 24. Дебютната стихосбирка на Костадин Филипов е събрала 48 лирически откровения (2 по 24). И както в телевизията трите основни цвята са червено, зелено и синьо, така и Филипов представи в една съвършена амалгама три изкуства – живопис, музика и поезия и очарова приятно присъстващите.

Гостът представи изящен спектакъл сред картините на зала „Изкуство“ и вдъхновяващото музикално клавирно изпълнение на Полина Куманова. Журналистът представи част от своите поетични творби, сред които „Твоето име“, „Зимният жасмин ухае още“, „В безкрая“ и др. Слушателите усетиха, че поезията на Костадин Филипов докосва най-съкровените кътчета на човешката душа. Тя е нежна, фина, философска, изключително зареждаща и позитивна. Авторът поведе своите гости на едно вълнуващо пътуване през изгарящи чувства и емоции и всеки откри част от себе си и своята мечта в прекрасните стихове от „На дъх от лятото“. В края на това емоционално пътуване Коста Филипов обеща отново да се завърне и се срещне с новите си приятели, разградските любители на мерената реч.