Търсене

Начало Оживление Над 800 участници в IX Капански събор и концерт на Райна
Над 800 участници в IX Капански събор и концерт на Райна
26 June 2019

На пресконференция в Община Разград бе представен предстоящият IX Капански събор, който ще се проведе на 29 юни /събота/ в местността Пчелина. Целта на събитието, което се провежда под патронажа на кмета д-р Валентин Василев, е да съхранява и популяризира красотата и богатството на капанския фолклор и традиции, като осигурява сцена за изява на самодейните фолклорни колективи от Лудогорието.

26_06_2019_sabor_1.jpg

Предстоящото събитие бе представено от шефа на дирекция „Култура, спорт, туризъм“ в администрацията Виолета Антонова, Даниела Неделчева - ст. експерт РЕКИЦ-Читалища и Светослав Митев - директор на Капанския ансамбъл в Разград.

Тази година събитието се очертава като най-мащабното досега - има рекорден брой заявени участници – над 800. Даниела Неделчева съобщи, че ще участват 55 художествени колектива и 20 индивидуални изпълнители от 30 населени места. Очакват се 20 детски и младежки формации. За сравнение миналата година колективите са били 35, а общият брой участници- 630.

Светослав Митев обяви, че ще участват в тазгодишното издание с най-доброто от капанския фолклор и с участието на ДТА „Лудогорче“ и Средношколска танцова формация „Лудогорска младост“.

В събота ще се включат всички населени места с капанско население в общината– Гецово с 5 колектива, Осенец – 3 колектива, Дряновец – 2, Топчии – 3, Цар Калоян – 2. НЧ „Напредък 1901“ е заявило 5 колектива, от Разград още участници ще има от ДТШ „Хорце“, Центъра за работа с деца. Редовни участници са и група към Комплекса за социални услуги за пълнолетни лица с увреждания с. Просторно, допълни Неделчева.

Дебют на художествени колективи през 2019 – от Липник, Ушинци, Осенец и Прелез.

Гост-изпълнител за заключителния концерт тази година ще бъде певицата Райна.

Виолета Антонова поясни, че през целия ден ще има занаятчийски щандове с изделия от дърво, тениски с фолклорни мотиви. Голяма атракция ще е производител на хвърчила. За малките участници ще има детска работилница за приложни изкуства, където експерти от читалищата ще ги обучават да плетат, рисуват, да бродират, под ръководството на майстори занаятчии.

Предвидени са атракциони за забавление на деца и родители – батути, търговски щандове с разхладителни напитки за деца, две машини за понички, две колички с царевица, 2 скари.

И тази година Община Разград осигурява безплатен транспорт до Пчелина и обратно. Ето и разписанието: тръгване от автогара Разград – 9.00, 11.30, 17.00, 20.00 часа; връщане от обръщалото „Колибите“ - 9.30, 12.00, 17.30, 20.30 часа.