Търсене

Начало История Богдан Торчанов – един от първите разградски аптекари, и неговият славен род
Богдан Торчанов – един от първите разградски аптекари, и неговият славен род
26 June 2019

Първите аптекари в Разград са Богдан Торчанов, Йосиф Зилберман (за кратко) и Иван Сребров. Те са и монополисти до 20-30-те години на миналия век, до откриването на Общинската аптека. Богдан Торчанов е наследен от сина си Фердинанд Торчанов, а Иван Сребров от сина си П. Сребров.. След това монополът е нарушен от аптеката на А. Кантарджиев от 1931 г. и на Ал. Джераси (бивша А. Кантарджиев) от 1935 г.


26_06_2019_torchanov_5.jpgИнтересна е личността на Богдан Торчанов (ок. 1860-ок. 1937). В Разград той се установява след 1889 г. Роден е (може би) в Северна Италия като Бернард Симон Торчио. Произхожда от евреи, които вероятно в Средновековието са изгонени от Испания. Заселили се в италианската част на Швейцария или Северна Италия. Името Торчио произлиза от италианска преса за макаронени изделия. Някой от дедите му вероятно е притежавал такава преса в работилница от миналото. Според данни от Крум Торчанов, дядото Пиетро Торчио е притежавал предачница или тъкачница. Бащата на Богдан Торчанов се казвал Симон (Шимон) Торчио.

От родното си място Бернард Симон Торчио заминал за Франция. В Париж учил фармация и филология. Музициране на цигулка учил в Лондонската консерватория. Заминал за Яш (Румъния) и отворил аптека. След известен престой заминал за Видин, а от Видин се преместил в Разград към 1889 година.

И така от Румъния и Видин в Разград идва Бернард Симон Торчио, който се преименувал на Богдан Торчанов. В Разград идва със съпругата си, също от еврейски произход. Тя е от родния му край. Казвала Жозефина Торчио, но в Разград станала Петранка Торчанова.

26_06_2019_tor4anov_2.jpg

Богдан Торчанов е създател на струнния оркестър при читалище „Развитие“ в Разград (1892), а в момента цигулката му се съхранява в къща музей „Анание Явашов“ в Разград. Владеел освен майчиния си език и италиански, френски, румънски, турски. В аптеката на Богдан Торчанов за известно време е работил Милан Арсов Генов (1877-1928). Той е български фармацевт, станал жертва на сръбския режим във Вардарска Македония. Член е на Съюза на българските учени, писатели и художници, на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и на ММТРО към Вътрешната македонска революционна организация. Милан Генов владее френски, немски, турски и арабски, което подпомага търговската му дейност. Завършва гимназия в Кюстендил. Заминава за Разград, където известно време работи в аптеката на Торчанов. Дипломира се като фармацевт с отличие в Медицинския факултет в Цариград в 1900 година и в Скопие отваря собствена аптека, снабдена със собствена амбулатория за лекарски прегледи и превръзки на ранени четници на ВМОРО. Милан Генов е убит в аптеката си на улица „Сарава“ 32 в Скопие от Стефан Певкович от Босна, деец на организацията Народна отбрана, ръководена от Скопския жупан Наумович и митрополит Варнаава.

26_06_2019_torchanov_3.jpg

През 1897 г. отново започва начинание за създаване на любителски струнен оркестър към читалище „Развитие“. Богдан Торчанов дал съгласието си да организира и обучава оркестъра, както и да поеме диригентството. През есента на същата година от името на читалището е направена поръчка на музикалната фирма „Julius Heinrich Zimmerman“ в Лайпциг за пълен комплект от музикални инструменти, за струнен оркестър от 25 души, заедно с прилежащите школи с ноти за всеки вид инструменти и бронзови пюпютри (наклонени поставки) за нотите. Обучението започнало след доставката на инструментите, като на Богдан Торчанов помагал синът му Тодор Торчанов, тогава обучаващ се цигулар, който бил на 13 години. Юлиус Хайнрих Цимерман (1851-1923) е бил производител на музикални инструменти и музикален издател от еврейско-немски произход, който отдавна работел в Руската империя, но през 1886 г. пренесъл фирмата си в Лайпциг.

26_06_2019_torchanov_4.jpgСемейството Богдан и Петранка Торчанови имало 5 деца: Тодор Богданов Торчанов; Жан (Иван) Богданов Торчанов; Фердинанд Богданов Торчанов; Александър Богданов Торчанов и Крум Богданов Торчанов.

Тодор Богданов Торчанов (1884-неизв.) е роден в Яш (Румъния). Оженил се за Недялка Попова и тя станала по мъж Торчанова. Тодор Торчанов завършва Виенската консерватори със специалност „Виола“. В началото на кариерата си е преподавател в Музикалното училище в София, а след това и в Музикалната академия. Един от учениците му е композиторът Марин Големинов. След 1925 г. става професор виолист във Виенската консерватория.

Семейство Тодор и Неделка Торчанови имали един син - Димитър Тодор Торчанов (1915-1977). Роден е в София, умира във Виена. Той е цигулар - член на Виенския симфоничен оркестър. Бил е женен три пъти и има общо от трите си брака 7 деца. Съпругата на Тодор Торчанов - Недялка Торчанова от своя страна става пианистка в операта.

Жан (Иван) Богданов Торчанов (1886-1928) е роден в Яш. Оженил се за Невена Торчанова. Имали две деца - Нина Иванова Торчанова (ок 1912-неизв.) и Иван Иванов Торчанов. Малкият Иван започва занимания по пиано едва на четири години с баща си, а по-късно уроците продължават с полския пианист Крайчман. От 1903 година е студент във Виенската музикална академия в класа на проф. Хенрих Мелцер, с когото уроците по пиано продължават три години. Други негови учители са Арон Фридман (1855-1936) – първи кантор на немските синагоги, пианист, композитор от еврейски произходq и Феруцио Бузони (1866-1924) – италиански композитор, пианист, диригент и музикален педагог. Завършва майсторския клас на Леополд Годовски (1870-1938), който е американски пианист-виртуоз и композитор от еврейски произход. През 1906 година, заедно с брат си - цигуларя Тодор Торчанов, осъществява концертно турне из България. Иван Торчанов се налага като един от първите висококвалифицирани и талантливи български пианисти. След турнето Иван заминава за руския град Таганрог, където е поканен като преподавател в музикалното училище. През следващите три години преподава и изнася концерти като солов и камерен изпълнител. Завръща се в България през 1912 година. Активната му концертна дейност го прави най-търсения корепетитор за всички гостуващи музиканти. През 1920 година Торчанов се присъединява към преподавателския състав на Държавното музикално училище в София, а по-късно е професор в Музикалната академия. Той първият музикален педагог, организирал продукции за учениците си във Военния клуб. Учител е на композитора Любомир Пипков.

26_06_2019_torchanov_1.jpg

Тодор и Иван Торчанови са завършили с отличие Виенската консерватория, съответно виолончело и пиано. Завръщат се в Разград на 5 юли 1906 г. (ст. стил). Постигнали големи успехи във Виена, те с голям оптимизъм дават концерт в салона на читалище „Развитие“, но посещението е повече от скромно от около 7-8 човека. Разградската публика не е още узряла за високата музикална класа на братята и те изпитват на гърба си максимата, че Мохамед не е станал пророк в собственото си село и затова тръгват на турне в страната.

26_06_2019_torchanov_6.jpgФердинанд Богданов Торчанов (1888-1961) се родил във Видин. Умира във Велико Търново. Именно той наследява аптеката на баща си като фармацевт в Разград. Жени са за Ана Караенева (неизв.-1956), която става по мъж Торчанова. От този брак се раждат две деца - Богдан Фердинандов Торчанов (1922-1996), който бил стоматолог и Иван Фердинандов Торчанов (1924-1981), който се изучил за електроинженер.

Александър Богданов Торчанов (1890-неизв.) е роден в Разград. Завършил е ветеринарна медицина Умира в Германия. Първата му съпруга е Зорка Торчанова. От нея има четири деца. Втората му съпруга е Мария Торчанова. От нея има едно дете. Третата му съпруга е Паула Торчанова. От нея има едно дете.

26_06_2019_torchanov_2.jpgКрум Богданов Торчанов (1893-1968) е роден в Разград. Умира в Русе. Женен е за Люба Атанасова Топалова, по мъж Торчанова. Тя е родена и умира в Русе. Крум Торчанов е бил военен, търговец-оптик, завършил 32-ри Царски випуск на ВНВУ (1905-1912), заедно с Иван Багрянов. В брака си Крум и Люба Торчанови осиновяват едно дете.

Крум учи до 13-годишна възраст в Разград. Постъпва като кадет във военното училище в София, а по-късно във ВНВУ в 32-ри Царски випуск. След завършването си е зачислен във ІІ Искърски полк, където по-късно става командир на Първа картечна рота. Участва в Балканската война (1912-1913) и в Първата световна война. Там, поради дълго стоене в окопите, се разболява, лежи в болница и се уволнява по болест, с чин капитан. Установява се в Русе, където купува къща и се жени. Тъй като на жена му й откриват вроден сърдечен порок и й забраняват да ражда, те осиновяват една от нейните племенници. Записва се в първия курс за оптици на професор Константин Пашев в София. След завършването му отваря първата оптика в Русе. През Втората световна война е мобилизиран и изпратен в Пожаровац, Сърбия. Произведен е в чин майор. След войната продължава да работи в магазина до затварянето му през 1951 г. Заболява и умира на 16.12.1968 г. в Русе.

Данните за рода Торчанови дължим на известния русенски хирург д-р Емил Михайлов, внук на майор Крум Торчанов.


Проф. д.п.н. Пламен РАДЕВ


 


* Богдан Торчанов

* През 1897 г. Разградското читалище „Развитие“ чрез Богдан Торчанов прави поръчка на музикалната фирма „Julius Heinrich Zimmerman“ в Лайпциг за пълен комплект от музикални инструменти, за струнен оркестър от 25 души, заедно с прилежащите школи с ноти за всеки вид инструменти и бронзови пюпютри (наклонени поставки) за нотите. Обучението започнало след доставката на инструментите, като на Богдан Торчанов помагал синът му Тодор Торчанов, тогава обучаващ се цигулар, който бил на 13 години. Тодор завършва после Виенската консерватория, става професор, преподава у нас и е учител на Марин Големинов.

* Иван Торчанов на пианото. Завършва Виенската консерватория, един от първите големи български пианисти, професор, учител е на композитора Любомир Пипков

* Братя Тодор и Иван Торчанови като студенти. Тодор е правият. След като завършват във Виена, се завръщат се в Разград през 1906 г. Постигнали големи успехи във Виена, те с голям оптимизъм дават концерт в салона на читалище „Развитие“. На концерта идват обаче само десетина души - разградската публика не е още узряла за високата музикална класа на братята и затова те тръгват на турне из по-големите градове на страната.

* Цигулката на Богдан Торчанов днес се съхранява в къща музей „Анание Явашов“ в Разград.

* Фердинанд Торчанов наследява аптеката на баща си като фармацевт в Разград

* Крум Торчанов, най-малкият от синовете на Богдан Торчанов, учи в Разград, после е съвипускник на Иван Багрянов във Военното училище. Военен, търговец-оптик, един от първите български специалисти в тази област, създател на първата оптика в Русе.