Търсене

Начало Култура Софийски поет за пореден път омая почитателите на мереното слово в Разград
Софийски поет за пореден път омая почитателите на мереното слово в Разград
24 June 2019

В края на миналата седмица в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград гостува познатият ни вече поет Георги Атанасов. Той представи своя авторски рецитал „Зад оградата“ по стихове от книгите "Опаковани различия", 2012 г.; "Зеленика", 2014 г.; "Осмият цвят на бялото", 2016 г. и "Събличане на росата", 2018 г.


24_06_2019_poet_1.jpgГостът е роден в Лом, но от години живее и работи в София. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен и журналистика в Софийския университет. Работил е в списание „Български воин“, вестник „Българска армия“ и други. Бил е завеждащ редакция за художествена литература и главен редактор на Военното издателство. Автор е на 11 книги, на научно изследване, на сценарии на телевизионни предавания. Носител е на наградата на София в Националния поетичен конкурс „В полите на Витоша“ (2010). Член е на Съюза на българските писатели и на Литературния кръг „Смисъл“.

Поезията му е въздействаща ефирност на мисълта и на усещанията, преплетени в кълбото на различното и същностното, на лекото и тежкото, на нюансите на бялото в живота, провряло се между всички останали цветове, за да докаже себе си. Той неусетно ни води по стъпалата на своята душевност, които са измерими както нагоре в космоса, така и надолу в самоосъзнаването на личността.

24_06_2019_poet_2.jpg

Кара ни да усещаме смисъла чрез думи, които не могат да бъдат подредени по друг начин. Думи казани точно сега, точно тук и никога никъде на друго място. Срещата със словото му е много лична и взаимно обвързваща.

След рецитала присъстващите споделиха своите впечатления. Гостът представи светогледа си за смисъла на личното и колективното, за света, който няма да пропадне, въпреки неразумната дейност на хората за замърсяването му. Изненадан е, че някъде там, зад океана, хората са си спретнали световно първенство по хвърляне на дамски чанти, а през това време участват в безразборното хвърляне на найлони и пластмаси, задушаващи света.

Поетът си тръгна от Разград с обещание за нови срещи с почитателите си.


Димитър ПЕТРОВ