shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Историята оживя в Разград с „Античният Абритус“
16 June 2019

Два дни – в петък и събота – продължи тазгодишното издание на Историческия фестивал „Античният Абритус“ в Разград.

Кметът на общината Валентин Василев откри Фестивала „Античният Абритус“ на площад „Момина чешма“, като в речта си каза, че всяка година по време на проявата се възражда част от живота на древните жители, като по този начин историята се предава като наследство, а съвременният свят обогатява своята култура и мироглед.

17_06_2019_abri_1.jpg

На площада се събраха близо 100 реенактори от 8 групи за исторически възстановки от Италия, Румъния и България. Всяка от групите представи малка част от своите умения във възстановяването на събития и дейности от преди векове.

17_06_2019_abri_3.jpg

Последва триумфален парад от площад „Момина чешма“ към Археологическия резерват „Абритус“.

Преди триумфалния парад Валентин Василев получи послание към днешните жители на древния Абритус, отправено в стила на риториката от римско време.

На откриването бе и областният управител, който даже се дуелира с един от „античните воини“.

17_06_2019_abri_4.jpg

17_06_2019_abri_2.jpg17_06_2019_abri_5.jpg

17_06_2019_abri_7.jpg

Кулминацията на вечерта беше концерт на група „Булгара“ на вила „Урбана“, последва внушителна заря.

17_06_2019_abri_6.jpg

В събота Римският походен лагер и Варварският лагер бяха отворени за посетители през целия ден. Сутринта император Деций Траян прие строя на Римските легиони, а до края на деня имаше реконструкции и атракции на реенакторските групи. Разградчани можеха да наблюдават гладиаторски битки, демонстрация на бойна техника, военни и духовни практики и ритуали, спортни състезания,антични танци, антична музика на инструменти от древната епоха, кулинария. Деца имаха възможност да стрелят с лък, да рисуват, да се снимат се с римските войници и гладиатори. Най-интересни бяха, разбира се, възстановките на битки, за съжаление заради лошото време не можа да се състои заключителната част – реконструкцията на битката от 251 г., в която са загинали император Деций Траян и синът му Херений Етруск. Ще я видим догодина най-вероятно, тъй като представителите на групи за възстановки изразиха готовност и за бъдещи участия, след като благодариха на кмета за идеята и цялата организация и казаха, че са силно впечатлени от това, което се прави в Разград.