shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Отборът на Разград по роботика стана национален шампион
16 June 2019

Нов голям успех постигна отборът по роботика на клуб „QWERTY“ към ОУ „Васил Левски“ - Разград.

Възпитаниците на преподавателя Венелин Николов станаха шампиони на страната, след като в събота заеха първо място във финалите на „Роботика за България - 2019.

Домакин на престижното състезание бе зала 6 на Националния дворец на културата в столицата, а до участие в него бяха допуснати общо 30 тима от София, Бургас, Видин, Пирдоп, Шумен, Русе, Лом, Добрич, Казанлък, Свиленград, Стара Загора, Благоевград, Карлово, Велико Търново, Вършец и Разград.

17_06_2019_robotika_5.jpg

По време на надпреварата учениците мериха умения и знания в четири направления: робо-дизайн, робо-игра, отборна игра и представяне на научно-изследователски проект.

Младите специалисти трябваше да изпълняват мисии с конструираните от тях роботи, да покажат умения за работа в екип, за презентиране и програмиране, както и стратегическо мислен.

17_06_2019_robotika_2.jpg

Въпреки огромната конкуренция, отборът на клуб „QWERTY“ - Ася и Симона Андрееви, Мария Шишкова и Любомир Драганов от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Константин Коцев от НПТГ „Шандор Петьофи“ и Боримир Марчев от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ и техните ментори от ОУ „Васил Левски“ Венелин Николов и Цветанка Пенчева, успяха да спечелят първото място. Така тимът стана шампион на България за втори път, след като взе златото през 2017 година.

„Роботика за България“ се реализира с подкрепата на SAP Labs България и цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите и да им даде възможност да работят в екип, чрез създаване условия за изграждане и подготовка на училищни отбори по роботика. Състезанието е по модел на световното състезание FIRST LEGO League.

Припомняме, че в края на декември 2018-та ученици от „QWERTY“ - Разград участваха в престижен конкурс в Русия и влязоха в Топ 6 на света.

През март тази година на Световната олимпиада по роботика „WRO Hellas“ в Атина, Гърция,

децата от клуба бяха единствените представители на България. Тогава в огромната конкуренция на състезатели от близо 2000 начални училища, те спечелиха първо място във възрастовата група 8-17 години, макар че най-големият ученик в тима бе на 12.

Мила КЮЛЮМОВА