Търсене

Начало Култура Изложба „Златният трън“ показват в Исперих
Изложба „Златният трън“ показват в Исперих
16 June 2019

Историческият музей в Клисура гостува в Исперих с мобилната изложба „Златният трън“. Гражданите и гостите на града се събраха в конферентната зала на музея, за да научат какво прави клисурското гюлово масло уникално, какво са гюлпана и шачаче, как се прави домашна помада от рози. Те имаха възможност да опитат прочутото сладко от рози и, разбира се, силната и ароматна гюлова ракия.

17_06_2019_klisura_2.jpg

Събитието откри директорът на музея в Клисура Стоян Иванов, който разказа още много интересни факти и данни за розопроизводството. Десет цветни постера и уникални предмети онагледяват живия му разказ за пътя на маслодайната роза от Анадола до България и ни представят един по-малко познат образ на бунтовното подбалканско градче.

Специален гост беше кметът на Клисура Генка Тодорова.

Защо „Златният трън“? Виждайки за пръв път растението, клисурци присмехулно го нарекли „анадолски трън“. Когато след време той избавя местните абаджии от разоряване, клисурци сменят името с по-достойно –„златния трън“. В един от докладите си за последствията от Априлското въстание американският дипломат, учен и пътешественик Юджийн Скайлър казва, че годишната реколта от розово масло в Клисура е „около 140 фунта, или четвърт от всичкото производство на България“ и допълва, че „това масло се особено отличавало“. Заинтересованите могат да разберат защо, ако посетят експозицията през летните месеци в административната сграда на музея в Исперих.


Веселина БЕЛЕВА

Снимки: Мехмед АЗИЗ