Търсене

Начало Култура Руски дипломат представи новата си книга за живота и делото на граф Игнатиев
Руски дипломат представи новата си книга за живота и делото на граф Игнатиев
14 June 2019

В сряда по обед в ХГ „Проф. Илия Петров“ в Разград се събраха съмишленици и приятели на Русия, почитатели и любители на историята. Пред препълнената зала руският дипломат Анатолий Викторович Щелкунов представи новата си книга „Дипломат России“, посветена на живота и делото на граф Игнатиев. Издател на „Дипломат России“ е Фондация „Устойчиво развитие за България“.

14_06_2019_ruski_1.jpg

Гостът е дипломат, писател, общественик, Генерален консул на Руската федерация във Варна в периода 2005-2009 г. и почетен гражданин на Варна. Той е почетен председател и един от създателите на Славянска академия. Автор е на книгите: „Духовно единение“, „Александър Рачински“, „Красотата на българската роза“. За да бъде съпричастна разградската публика с творчеството на госта помогна предприемачът Анастасий Дончев, бивш първи секретар на ОК на БКП в Разград през 80-те години на миналия век. Руският дипломат бе придружен от известния бивш общински съветник, бизнесмен и общественик, член на „Дружество за приятелство с народите на Русия и ОНД“ във Варна Вълчо Друмев. Събитието води Пламен Панчев поет и общественик, спортен деятел и почетен гражданин на Разград, член на СБП и на Славянска академия.

Четвъртата книга на Анатолий Викторович проследява живота на дипломата граф Игнатиев. На страниците на четивото читателят попада в света на историческо повествование, където се разкриват характерът, личността и дипломатическите ходове на човека, който лично е подписал договора в Сан Стефано, касаещ свободата и съдбата на България, а именно граф Николай Игнатиев. В книгата читателят ще научи за мисията на дипломата в Китай, за Балканската епопея, за надеждите и разочарованията на дипломата Игнатиев. Ще разбере за школата по дипломация, действала преди 150 години. От томчето ще научим не само за историята в онова далечно време, отнасяща се за България, но и историята на дипломацията, в частност между Великите сили. В нея Анатолий Щелкунов разкрива, че именно миротворството е ключът в дипломацията…

В края на срещата гостът подари на библиотеката на Разград няколко тома от своите книги, луксозно издание, поетична антология на съвременни славянски поети „Хлеб наш насущний“, списания с поезия „Знаци“ и др. Последва стилен коктейл и приятелски разговори на чаша бяло вино.


Димитър ПЕТРОВ