Търсене

Начало Интервю Боуен терапията отключва изцелителните сили на тялото
Боуен терапията отключва изцелителните сили на тялото
14 June 2019

Д-р Димитър Парушев завършва специалност „Рехабилитация в Медицинския колеж „И. Филаретова“ към Медицинския университет в София. Дипломира се като боуен терапевт през 2011 година с най-високата степен и е един от първите в това направление в България. Съосновател е на „Боуен център“, в който се възстановяват спортисти и звезди. През 2015 година става главен секретар на Българска асоциация по боуен терапия. По какъв начин методът активира способността на тялото за възстановяване, как протича един сеанс и при какви здравословни проблеми помага боуен терапията, разказва Димитър Парушев в интервю за вестник „Екип 7.


14_06_2019_bouen.jpgС какво се различава боуен терапията от останалите техники за възстановяване като масаж, акупунктура?

Боуен терапията е една от малкото техники, които въздействат директно върху вегетативната нервна система, която регулира повечето от функциите на организма, ръководи работата на черния дроб и стомаха, бъбреците, жлезите с вътрешна секреция.

Вегетативната нервна система има два дяла – симпатиков и парасимпатиков. При стрес, напрежение, проблеми, болка, преумора, дискомфорт се активира симпатикуса. Това води до отделянето на кортизол от надбъбречните жлези, който подтиска имунната система.

Боуен терапията активира другия дял - парасимпатикуса, който отговаря за храносмилането, съня и възстановяването. По време на сеанса се стимулира връщането на баланса във вегетативната нервна система и организмът активира собствните си механизми за възстановяване и премахване на причините за физическото оплакване, а не на симптомите. Когато се въздейства чрез боуен терапията стимулираме организма да се върне в идеалното си състояние или както обичам да казвам – връщане на заводските настройки.


Какво представлява самата техника, как преминава един сеанс?

Боуен терапията е изключително лека и приятна, не се правят силови манипулации и намествания. Извършват се леки масажни движения върху точно определени точки на тялото в зависимост от проблема. Тези движения изпращат съобщения до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно балансирано и отпуснато ниво. Между всяка серия от движения има кратки паузи от две-три минути, в които даваме възможност на организма да даде своя отговор. Това време е необходимо на нервната система да акумулира информацията, която специфичните движения на терапевта изпращат, за да активира лечебния процес. Боуен терапията предизвиква дълбоко отпускане на тялото, което позволява на организма да работи пълноценно, а органите да функционират ефективно.


За какви проблеми Ви търсят най-често?

За всякакви проблеми – от бебешки колики, болки в гърба, през автоимунни заболявания, неврологични проблеми, до хронични заболявания. Изключваме естествено проблемите, които изискват спешна медицинска помощ или оперативна намеса. При сериозни заболявания боуен терапията невинаги може да лекува, но може да помогне като съпътстваща медицинска техника. Понякога при тежки заболявания спиране на развитието на болестта е успех.

В повечето държави от Европейския съюз разходите за боуен процедурите се поемат от здравните каси, защото тази техника е официално призната за съпътстваща медицина, а не за алтернативно лечение.


Ако при Вас дойде пациент с автоимунно заболяване, коя зона третирате, за да стимулирате организма да се възстанови и да достигне до състояние на баланс?

Всеки човек е уникален и подходът при един и същи проблем е различен в зависимост от индивидуалните особености на човека. Всеки пациент има уникален профил – години, физическа активност, навици, съпътстващи проблеми. След като се проследят тези особености се избира подход, който е насочен към човека, а не към заболяването. Терапевтът не насилва тялото да направи това, което му се каже, а го оставя самo да направи това, от което има нужда за времето, което му е необходимо.


Колко процедури са необходими, за да се постигнат конкретни резултати и организмът да се саморегенерира?

Може да се каже в един случай – при бебешките колики, и то с точност при 80-90 процента. Между две и пет процедури са напълно достатъчни, за да се преодолее този проблем.

Във всички останали случаи няма как да се каже, може с две-три процедури да се реши даден проблем, когато състоянието е възникнало скоро. При хроничните случаи терапията отнема месеци и пак има големи вариации.


Подчертахте, че боуен терапията е холистичен подход и разглежда човека цялостно. Освен самата практика, която извършвате, съветвате ли хората да се хранят здравословно, да спортуват редовно?

Да, давам общи препоръки – да се пие повече вода, как да се разпредели храненето през деня, да си осигурим пълноценен сън – фактори, от които зависи нашето здравословно състояние. Когато се снема анамнеза се дават съответните препоръки, спрямо особеностите и начина на живот на конкретния човек.

За нас е важно хората, които дойдат на боуен терапия, да се оправят бързо, не е нужно да си пазим контингента. Колкото по-ефективно работим, толкова повече работата ще говори за нас – това е нашата главна цел.


Антония ДИМИТРОВА