shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

Начало
Лек спад на заявленията за инвалидни пенсии отчитат в НОИ – Разград
12 June 2019

Около 12 000 са към момента личните пенсии за инвалидност поради общо заболяване в Разградска област, съобщи началникът на отдел „Пенсии“ в ТП на НОИ Виолета Коцева. Тя уточни, че от началото на 2019 година е налице лек спад на постъпилите заявления за отпускане на нови инвалидни пенсии. През първите четири месеца на тази година те са 205 броя, докато за същия период на 2018-та - 258.


Една от причините за това е влязлата в сила през миналия август Наредба за медицинската експертиза. Според нормативния документ инвалидността вече не се определя в граници между 50 и 100% в зависимост от придружаващите заболявания на пациента, а има точно определен процент само за основното заболяване. Съпътстващите заболявания вече се вземат предвид само при тежки болести и увреждания.

В резултат на промяната на много хора в Лудогорието са били занижени процентите, а някои дори са загубили право на инвалидна пенсия поради занижение под 50%.

Най-често сегашните пенсионери са с между 50 и 71% увреждания.

Виолета Коцева допълни, че въпреки разследванията, заявления се подават ритмично поради факта, че хората са наистина болни. Най-честите установени нарушения са известни формални пропуски в процедурата. Тези, които са отпаднали от системата поради тези причини, пак подават заявления и отново им се дава пенсия, най-често между 176 и 238 лева.

Характерно за новоотпуснатите инвалидни пенсии е, че освен през ТЕЛК, кандидатите минават и през второ сито – комисия от специалисти в НОИ. Практиката показва, че около 10% от желаещите получават отказ в резултат на обективни критерии.


Димитър КИРИЛОВ