shadravan.jpg new_ekip7.jpg
 
 

Търсене

apis_zop.jpg
 
Начало
Две момичета наградени в конкурс на рицарите тамплиери
12 June 2019

Една от двете най-големи награди в Национален литературен конкурс „Рицарска постъпка“, организиран от Орден на рицарите тамплиери на Йеросалим, Велик приорат България, бе завоювана от разградчанка.

На церемония в София на единадесетокласничката Николета Николова от Клуб „Слово“ към ЦПЛР – Център за ученическо техническо и научно творчество бяха връчени грамота, медал с прозвището „Победител“ и стипендия за есето ѝ „Рицарските постъпки в моето ежедневие“.

12_06_2019_ricari_2.jpg

На Мелда Беляйдин от същия Клуб също бе присъдена награда - грамота и медал за отлично представяне, каквито получиха всички други девет наградени в конкурса. Заглавието на есето на Мелда бе „Аз вярвам в рицарството“. Николета е ученичка в ПГИ „Робер Шуман“, а Мелда – в ОУ „Н. Й. Вапцаров“. Тази година в конкурса за литература, включен в Националния календар на МОН за изяви по интереси на децата и учениците, участваха над 500 деца. Наградите бяха връчени от председателя на журито, класирало участниците – Светла Струмина. Всички участници и техните ръководители бяха поздравени от велик приор генерал майор академик Румен Ралчев.

12_06_2019_ricari_1.jpg

Денчо Бояджиев - командер на Командерия „Св. Андрей Първозвани“ в Разград посети Центъра за ученическо техническо и научно творчество, за да изкаже своите поздравления за изключителните успехи на участничките и тяхната ръководителка – Веселина Йотова. Той им подари цветя. Изтъкна, че това е третото издание на литературния конкурс и паралелно с него се е провело петото издание на конкурс за рисунка, но тяхното постижение е най-голямото постижение на разградски деца в конкурси на тамплиерите. Разказа за рицарите тамплиери, за това, че се навършват 900 години от създаването на техния Орден. Подчерта, че рицарите тамплиери проповядват основните човешки ценности. Денчо Бояджиев покани момичетата и тяхната ръководителка на събора на командерията наесен на Пчелина. „Треперех, когато пишех. Много силна тема, за мен беше много важно да участвам, сподели пред него Николета. „Нашите Клубове – „Слово“ и „Репортери“ извършват много рицарски постъпки, правим много базари за болни деца. И изведнъж аз се озовах от другата страна. Казаха ми страшната диагноза. Но бях късметлийка, че съм в такива клубове с приятели, които ме подкрепиха. Те са моето второ семейство. Ето за това писах в есето си - за истински рицарски постъпки, че нашият екип е едно семейство от истински рицари, които се защитават и подкрепят винаги. Аз съм късметлийка, че имам такива приятели. Те могат да разчитат винаги на мен“ – с вълнение добави тя. В есето си Ники нарича рицарска постъпка и помощта и съпричастието от Федерацията на жените с председател Любка Стоянова. „Често ние, децата, проявяваме истински рицарски постъпки, с които даваме пример на възрастните, което трябва да ги накара да се замислят. А рицарството – то не е отминало. То не е само в далечното Средновековие. Неговите идеали и рицарски добродетели като смелост, справедливост, милосърдие, щедрост, благородство съществуват и в нашето време и ние, хората, трябва да ги отстояваме и следваме“, завършва есето си Николета. Есето на Мелда е за една от рицарските постъпки на творците от ЦУТН. Целия месец юли миналата година децата от Клубовете „Слово“ и „Репортери“ отделяха от ваканционното си време, за да правят декупаж и след това да продават творбите си на Панаира на киселото мляко, за да помогнат на болната Габриела Иванова, а и да отделят средства да издадат своя книга