Търсене

Начало Новини Полицията организира атрактивно състезание по безопасност
Полицията организира атрактивно състезание по безопасност
10 June 2019

С атрактивно състезание за деца беше закрито в петък тазгодишното издание на националната програма „Работа на полицията в училищата“.

Надпреварата под надслов „Ваканция, здравей! Да играем безопасно.“ се проведе в базата на Аварийно-спасителния отряд в Разград, а участие в нея взеха осем ученически отбора от областта.

10_06_2019_policai__2.jpg

С два тима се включи СУ „Хр. Ботев“ - Лозница, по един екип имаше от ОУ „Хр. Ботев“ - Острово и ОУ „В. Априлов“ - Исперих, а Разград беше представен от отбори на Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, ОУ „Н. Икономов“, ОУ „Н.Й.Вапцаров“ и СУ „Хр. Ботев“.

10_06_2019_policai__1.jpg

Състезанието премина в три етапа, като в първия от тях участниците решаваха казуси по безопасност – как се действа при среща с непознат, при намиране на изгубена вещ, ако станем свидетели на употреба и разпространение на рискови вещества, на друг вид престъпление или рискова ситуация.

Втората част бе изключително забавна, в нея отборите трябваше за време да сглобят по един пътен знак под формата на пъзел, след което да обяснят от коя група е и какво е значението му.

Третият последен етап бе своеобразен „шофьорски изпит“ за велосипедисти, като състезанието се проведе на полигона пред базата. Задачата на децата бе не само да заобикалят конуси, но да и да се движат съобразно поставените по трасето мини пътни знаци и да подават сигнали с ръка.

След много оспорвана надпревара се оказа, че за първото място има два отбора претенденти, събрали равен брой точки. За да се излъчи победител, децата отговаряха на въпроси на принципа на дузпите - докато единият сгреши.

В крайна сметка призова позиция зае отборът на училище „Вапцаров“, втори остана тимът на ОУ „Н. Икономов“, а трети – екип 1 на СУ „Христо Ботев“ - Лозница.

Наградите – грамоти, занимателни игри и спортни раници, им бяха връчени от директора на ОД на МВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев.

Грамоти и подаръци - топки, комплекти за бадминтон или други спортни принадлежности, получиха и всички останали участници в надпреварата.

Състезанието бе организирано от служители на секторите „Криминална полиция“ и „Пътна полиция“ в ОД на МВР - Разград и инспекторите от детските педагогически стаи в четирите районни управления.

Наградите бяха осигурени от ГД „Национална полиция“- МВР и областната дирекция.

Програмата за превенция стартира през 2000 г., а целта й е да засили присъствието на полицейските служители в учебните заведения и провеждането на уроци по полезни теми. Години наред полицаите помагат на децата да изградят модели за безопасно поведение и реакция в опасна ситуация, както и уважение към реда и законите.

Мила КЮЛЮМОВА